Банкеръ Daily

Новини

ПРАЩАМЕ 6 ВОЕННИ В КОСОВО КЪМ ЩАБА НА МИРООПАЗВАЩИТЕ СИЛИ

Правителството разреши изпращането и използването на до шест военнослужещи от Въоръжените сили на Република България, с лично въоръжение и екипировка, за участие в операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), за срока на операцията, съобщиха от Министерски съвет.
Българските военнослужещи ще се присъединят към формиращата се нова структура „Военно-гражданско сътрудничество” към щаба на KFOR. Нейните задачи са свързани с извършване на консултации и подпомагане развитие на местните сили за сигурност, както и контрол върху разформироването на Корпуса за защита на Косово.
Новата структура ще оказва помощ на властите по въпроси като набиране, подбор и проучване на личен състав; структуриране и численост на силите; модели на кадрово развитие; планове за обучение, оборудване и екипировка; командване и контрол и др. Ще се формира тренировъчна група на НАТО, която ще отговаря за практическото обучение на Косовските сили за сигурност.
Участието на България във формиращата се нова структура е реален принос към усилията на международната общност за създаване на условия, в които местните институции да гарантират необратимостта на процесите за изграждане на многоетническо и демократично Косово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във