Банкеръ Daily

Новини

ПЕТЪР ДИМИТРОВ ТЪРСИ ПОДКРЕПА ОТ ГЕРМАНИЯ ЗА 3 И 4 БЛОК НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ

Използвам повода, за да ви ангажирам с една българска кауза – отварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй. В България няма дефицит на енергия, но дефицит има на Балканите. Реална е опасността в близко време без електрическа енергия да остане Косово. Спирането на блоковете на блоковете на АЕЦ „Козлодуй, беше едно политическо решение. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров при посрещането на официалната делегация от федерална провинция Баден – Вюртемберг, Германия, водена от министър-председателя на провинцията Гюнтер Йотингер. В деловата среща участваха българският посланик в Германия Меглена Плугчиева, зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев, зам.-министърът на външните работи Евгения Колданова, проф. д-р Петер Франкенберг, министър на науката, изследванията и изкуството на Федерална провинция Баден – Вюртемберг, представители на германския бизнес и др.
Министър-председателят на Баден – Вюртемберг и българският икономически министър изразиха общо становище, че съдбата на 3 и 4 блок трябва да се преценява единствено от гледна точка на техническите критерии за безопасност. Министър Петър Димитров подчерта, че безопасността на блоковете е доказана от редица технически експертизи.
Двете страни се договориха за разширяване на сътрудничеството за насърчаване на германските инвестиции в България спрямо малките и средни предприятия, в областта на студентските стажове, за консултиране на младите специалисти при откриване и управление на малък и среден бизнес и др.
Коментираните теми ще бъдат разработени по време на предстоящата смесена комисия в провинция Баден – Вюртемберг, а Гюнтер Йотингер покани министър Петър Димитров и бизнес делегация на делово посещение в Щутгарт през юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във