Банкеръ Daily

Новини

ПАЦИЕНТИ НАСТОЯВАТ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА КВОТАТА ИМ В РЪКОВОДСТВОТО НА НЗОК

Над 1400 подписа в подкрепа на Отворената декларация за гласа на пациента в здравните институции са събрали за два дена Конфедерация „Защита на здравето” и Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Декларацията бе подкрепена и от евродепутата Николай Младенов и всички членове на неговия екип. Това стана ясно днес по време на пресконференция, посветена на исканията на пациентските организации за попълване на квотата на пациентите в Събранието на представителите в НЗОК. Пресконференцията се организира в рамките на проект „Повишаване на капацитета на пациентските организации в процеса на взимане на решения в здравния сектор в България.” Той се управлява от Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване като включва участието на пациентски организации, членуващи в Конфедерация „Защита на здравето” – най-голямата пациентска организация в България. В рамките на проекта бяха обучени 56 представители на пациентски организации от цялата страна и беше организиран форум за изготвяне на отворена декларация, в който взеха участие и представители на основните здравните институции в страната.
Председателят на Фондацията на родители на деца с епилепсия и член на Конфедерацията Веска Събева коментира, че от почти от пет години мястото на пациента в Събранието на представителите в НЗОК стои незаето. В резултат е силно ограничен достъпът до информация на пациентите и гражданите за това как се харчат техните пари от данъци и здравноосигурителни вноски. Няма прозрачност и за това как се изпълнява законът за обществените поръчки или как се планират национални програми, инвестиции, лекарства и медицински услуги. Продължава да стои проблемът и с признаването на националното представителство на Конфедерацията или други пациентски организации от страна на здравното министерство. Досега няколко пъти сме представяли документи пред МЗ, че покриваме законовите изисквания, но от там го отхвърлят с мотива, че няма яснота кой трябва да определи коя организация е национално представена, заяви Веска Събева. Тя напомни, че през миналата година Здравната комисия към Парламента прие на второ четене наредба, според която здравният министър ще е този, който ще определя коя пациентска организация е национално представена и ще заеме квотата в НЗОК. Конфедерацията не е съгласна с тази наредба и смята, че национално представената организация трябва да бъде определена от Министерски съвет. В противен случай има опасност квотата в Събранието на представителите в НЗОК да бъде заета от пациентска организация, протеже на здравния министър. Веска Събева напомни, че Министерски съвет вече е легитимирал като национално представени пет от пациентските организации, членове на Конфедерацията, като ги включило в Националния съвет за интеграция на хора с увреждания.

Представителят на МИЗЗО Деница Сачева коментира, че главното искане в декларацията е да се пристъпи спешно към процедура по попълването на квотата на пациентите в Събранието на представителите в НЗОК. Пациентите ще настояват също така МС да приеме работещи и ясно дефинирани критерии за представителност на пациентски и граждански организации, които да имат право да участват в номинациите и избора на техни представители в управителните органи на НЗОК и консултативните съвети към други здравни институции. Важна точка от декларацията е и предложението за промени в Закона за здравното осигуряване. Пациентските организации настояват след като квотата от един човек в Събранието на представителите в НЗОК бъде попълнена, тя да бъде увеличена не по-малко от половината от квотата на осигурените лица. Сред останалите искания на пациентите са в Парламента да бъде приет Закон за правата на пациента, създаването на Обществен съвет по правата на пациента към МЗ и др. Пълният текст на Декларацията можете да видите тук.

Деница Сачева коментира, че събраните подписи в защита на Декларацията ще бъдат внесени в МЗ, НЗОК, Здравната комисия към Парламента и още четири други комисии в края на тази седмица. Ще продължи събирането на подписи на електронния адрес: www.bgpetition.com/glasat-na-patienta/index.html

Facebook logo
Бъдете с нас и във