Банкеръ Daily

Новини

ОБМИСЛЯ СЕ ИНКРИМИНИРАНЕТО НА ПРОВОКАЦИЯ ЗА ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ

Правителството се запозна с доклад на министър Миглена Тачева за участието й в заседанието на Съвета на ЕС „Правосъдие и вътрешни работи”. То се проведе на 28 февруари в Брюксел. На него бе обсъдено съобщението на Европейската комисия относно публичен форум по въпросите на правосъдието и завършването на проекта за електронно правосъдие. Проведена бе дискусия по въпросите на сътрудничество по редица актове на Европейския парламент, съобщиха от Министерски съвет.
Министрите на правосъдието на страните от ЕС се запознаха с предложението на ЕК за разширяване обхвата на Рамковото решение за борбата с тероризма. Изменението предвижда да се инкриминират редица нови деяния – провокация към извършване на терористични актове, набиране и обучение на терористи и др. Заместник-председателят на ЕК Франко Фратини информира делегациите, че се прави необходимото Комисията да приеме направените предложения за допълване на акта. Важно и необходимо е рамковото решение да се приеме в кратки срокове, но е нужно да се гарантира в максимална степен и защитата на правата на човека, е неговата позиция.
Еврокомисарят Фратини препоръча също да се ускорят процедурите по ратификация на двустранните споразумения със САЩ относно екстрадицията и правната взаимопомощ по наказателни дела, тъй като това е условие за влизане в сила на общото Споразумение между ЕС и САЩ. До края на февруари 19 държави-членки са приключили ратификационните процедури, а в 8 този процес продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във