Банкеръ Daily

Новини

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН С ЕВРОСЕРТИФИКАТ

Кандидатурата на Национален парк Централен Балкан за Европейска диплома за защитена територия бе успешно представена в Съвета на Европа в Страсбург До края на годината назначен от Генералния секретар на Съвета на Европа експерт ще посети парка и на място ще се увери в съответствието с отразените обстоятелства и дейности.
Той ще внесе независим доклад за готовността на Национален парк “Централен Балкан” да получи Европейска диплома. Финалното решение за Парка ще се вземе на следващото годишно заседание през пролетта на 2009 г. Традиционно Европейските дипломи се връчват официално по повод Европейския ден на парковете – 24 май. Европейската диплома за защитени територии European Diploma of Protected Areas e престижна международна награда, връчвана от 1965 г. Тя се присъжда от Комитета на министрите на Съвета на Европа. С Дипломата се удостояват защитени територии със специална европейска значимост за опазването на биологичното, геоложкото и ландшафтно разнообразие.
Тя е отличие, което оценява не само качествата на природното наследство, но и ефективността на защитата и системата на управление. Ефектът от отличието е „поставянето” на защитената територия под патронажа на Съвета на Европа за 5 години. Наградената защитената територия ежегодно изпраща доклад за своята дейност до Съвета на Европа, а на всеки 5 години се извършва нова оценка за подновяване или отнемане на отличието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във