Банкеръ Daily

Новини

МЗ ПРЕДСТАВЯ ПРОЕКТИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ ЕС

В четвъртък, 27 март, от 12.00 ч. в заседателната зала на Министерството на здравеопазването ще се проведе пресконференция на тема „Дейност на Министерството на здравеопазването в изпълнение на програми и проекти по финансови инструменти на Европейския съюз”, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Пресконференцията е по повод две инициативи, които Министерството на здравеопазването провежда в четвъртък, 27 март. Първата - в 8.30 ч. в аулата на болница „Света Екатерина” започва организираният от МЗ Национален информационен ден по Програмата на Европейската общност за действие в областта на общественото здраве 2008 – 2013 г. От 13.30 ч. в МЗ ще се проведе заключителната конференция по туининг проекта по програма ФАР Преструктуриране на пилотни многопрофилни болници и развитие на спешна медицинска помощ с цел подобряване на достъпа до здравеопазване за уязвими групи от населението със специален фокус към ромското население.
В пресконференцията ще участват д-р Валери Цеков, заместник-министър на здравеопазването; доц. Стоян Александров, директор на дирекция Медицински дейности в МЗ и ръководител на проекта от българска страна; д-р Инес Гарсия Санчес, директор на Health Observatory in Europe, Андалузка школа за обществено здраве, Гранада, Испания, ръководител на проекта от страна на Европейския съюз; Симона Агер, Министерство на здравеопазването, Италия, представител в проекта на младшите партньори, директори на болници, експерти от МЗ, участници в проекта. На пресконференцията ще бъде дадена информация за Програмата на Европейската общност за действие в областта на общественото здраве, както и за приоритетните области, основни теми и дейности, по които може да се кандидатства за финансиране по нея. Бюджетът й за 2008 г. е 46,6 млн. евро.
Ще бъде отчетено изпълнението на туининг-проекта и ще бъдат представени следващите действия за реализацията на проекта Преструктуриране на пилотни многопрофилни болници и развитие на спешна медицинска помощ с цел подобряване на достъпа до здравеопазване за уязвими групи от населението със специален фокус към ромското население. Той се осъществява от МЗ в областните болници във Враца и Смолян с финансовата подкрепа на Програма ФАР и е на обща стойност 5,4 млн. евро. Приключилият туининг-проект стартира през май 2006 г. и се изпълнява от консорциум от испански и италиански експерти в сътрудничество с МЗ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във