Банкеръ Daily

Новини

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КУПУВА 100 НОВИ ЛИНЕЙКИ

През 2008 г. Министерството на здравеопазването ще закупи 100 нови санитарни автомобили за спешната медицинска помощ и медицинско оборудване за тях, търгът за които вече е обявен. Доставката им се реализира в рамките на проект „Реформа в здравния сектор”, финансиран по Заемното споразумение между Световна банка и Правителството на Република България. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски на пресконференция в Плевен.
Предвижда се общата стойност на поръчката да е 3,4 млн. евро без ДДС. Срокът за подаване на офертите от фирмите е 14 април.
60 от новите санитарни автомобили са стандартни, а 40 - с двойно предаване (тип 4х4), заяви министърът на здравеопазването. Линейките ще бъдат оборудвани с необходимата медицинска апаратура – ще бъдат закупени – 100 електрокардиографи, 50 дефибрилатора, 50 инфузионни помпи за спринцовки и 100 комплекта чанти за спешна помощ.
След приключване на тръжните процедури се очаква санитарните автомобили и апаратурата към тях да бъдат доставени в Центровете за спешна медицинска помощ у нас до края на септември тази година.
През 2007 г. МЗ закупи 155 нови линейки. Новият търг е част от политиката на Министерството за усъвършенстване на системата на Спешната медицинска помощ у нас. Това е и един от приоритетите, заложени в проекта за Национална здравна стратегия. Целта е да се подобри достъпът на хората до спешна медицинска помощ и качеството на предоставяното от нея медицинско обслужване.
В отговор на журналистически въпрос министър Гайдарски коментира предложеното в проектозакон вдигане на мораториума върху приватизацията на лечебните заведения като подчерта, че общинските съвети като собственици на общинските болници ще вземат решение дали да приватизират своето лечебно заведение или не. Сред мерките, които Министерството на здравеопазването предприема за подобряване работата на професионалистите по здравни грижи министър Гайдарски посочи, че МЗ ще настоява за увеличаване на приема на медицински сестри и акушерки, както и за увеличаване на трудовите им възнаграждения. Той припомни, че заплатите на медицинските специалисти в лечебните заведения на бюджетна издръжка към МЗ бяха вдигнати с 20% от 1 януари т.г. и се очаква ново тяхно увеличение от 1 юли т.г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във