Банкеръ Daily

Новини

КАЛФИН СЕ СРЕЩНА В ИЗРАЕЛ СЪС СПАСЕНИ БЪЛГАРСКИ ЕВРЕИ

Министър Ивайло Калфин се срещна днес със спасени български евреи и техни потомци в израелския КнесетВицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин се срещна днес със спасени български евреи и техни потомци в израелския Кнесет, където се състоя специална възпоменателна сесия по повод 65 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Министър Калфин е част от официалната българска делегация, която придружава президента Георги Първанов при държавното му посещение в Израел.
Ивайло Калфин отбеляза пред участниците във възпоменателната сесия, че никъде не е бил посрещан с такава топлина като български министър. Според него такова посрещане на българите, оказвано от гражданите и политиците на Израел, се дължи на доброто име, което българските евреи имат в Израел.
На възпоменателната сесия говориха бившият израелски посланик в София Емануел Зисман и историкът професор Михаел Бар-Зоар, автор на една от най-популярните книги за спасяването на българските евреи – “Извън хватката на Хитлер”.
Присъстваха много представители на израелските политически среди, сред които бившият спикер на Кнесета Дан Тихон и бившият министър в няколко израелски правителства Виктор Шемтов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във