Банкеръ Daily

Новини

КАЛФИН ОБСЪДИ С ЕВРОДЕПУТАТИ ПОЗИЦИЯТА НИ ПО ЛИСАБОНСКИЯ ДОГОВОР

Въпроси, свързани с членството на България в Европейския съюз и регионалното измерение на политиката на страната ни обсъди вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин на среща днес в МВнР с депутати от Комисията по международна търговия в Европейския парламент. Министър Калфин изложи пред евродепутатите позицията на българското правителство по новия Договор от Лисабон за реформа на ЕС, отбелязвайки че в най-скоро време предстои ратификацията му от Народното събрание. Той посочи необходимостта от широк обществен и институционален дебат по този договор и отбеляза, че общественото мнение в България е много позитивно към ЕС. Договорът от Лисабон е стъпка напред в интеграцията на ЕС, заяви министърът, отбелязвайки, че документът доближава Съюза до европейските граждани. Той отбеляза и проблемите, свързани с високите очаквания на българските граждани от еврочленството.
Министър Калфин запозна гостите с вай-важните аспекти от българската политика към Западните Балкани и Черноморския регион. Той посочи, че през последните 10 години на Балканите се е развивал ясен процес на стабилизация, либерализация на търговията и засилващо се регионално сътрудничество, в което България активно участва със свои инициативи. Вицепремиерът посочи, че България в качеството си на председател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) се обявява за включването на всички държави от региона в него. Необходимо е да се намерят такива форми на регионално сътрудничество, които да доведат до максимална ефективност, каза министърът. Той даде за пример променената архитектура на регионалното сътрудничество след срещата на Пакта за стабилност в София миналия месец, който бе трансформиран в Съвет за регионално сътрудничество.
Министър Калфин отбеляза, че България е за включването на максимално широк кръг държави и в Черноморското сътрудничество, в което страната ни също е активен участник. Черноморското измерение на политиката на ЕС има голям потенциал, но е необходимо да се стимулира и премине към реализацията на конкретни проекти, посочи министърът. Той отбеляза приоритетите на страната ни в областта на инфраструктурата, енергетиката, околната среда, транспорта и други области.
Министър Калфин отговори на въпроси, свързани с реализацията на енергийни проекти като Южен поток, „Набуко”, отношенията с Турция, политиката на страната ни към Косово и правителствената политика за присъединяване към еврозоната

Facebook logo
Бъдете с нас и във