Банкеръ Daily

Новини

ИЗГРАЖДАТ НОВ ЦЕНТРАЛЕН ПУНКТ НА КАТ-СОФИЯ

На среща в МВР бе обсъдено изграждането на нов централен пункт на столичния КАТ. В разговорите участваха вътрешният министър Румен Петков и заместникът му Камен Пенков, председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили в България Анастас Тодоров, главният архитект на София Петър Диков и Орлин Алексиев, общински съветник
Министър Петков подчерта, че повече от година и половина с Асоциацията е обсъждана необходимостта от създаването на добри условия за обслужване на гражданите от “Пътна полиция” - КАТ и в частност - при регистрацията на автомобили в столицата. Той посочи, че през миналата година в страната са внесени над 400 000 автомобила с първа регистрация в България. От тях само за столицата са 120 000. Очевидно в резултат на редица процеси, в това число реституция, теренът, на който е разположен столичният КАТ, се свива и независимо от предприетите мерки за облекчаване на гражданите, е недостатъчен – добави министърът.
Главният архитект на София Петър Диков подчерта, че при сегашната ситуация и държавата, и общината, и вносителите изпитват неудобства и събират негативните реакции на гражданите. Необходим е терен, който да е предвиден в общия устройствен план на общината, да е на място, където може да поеме достатъчно автомобили, без да пречи на движението и да е достатъчно голям, поясни Диков. По думите му към момента се предвижда теренът да бъде в района на “Цариградско шосе” и Околовръстния път, като там пространството е около 380 дка. Около 100-120 дка ще бъдат използвани за изграждане на съвременен пункт на КАТ, а върху останалата площ ще има модерна автоборса. По този начин бихме улеснили максимално гражданите и изчистили съществуващите сега проблеми. Това може да бъде пример, по който да се решават проблемите и в други градове в България”, допълни още главният архитект.
Вътрешният министър добави, че вече е разговарял с министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил, който изцяло ще съдейства, ако теренът е държавен, на бъде прехвърляне за разпореждане на столичната община. Това би могло да се осъществи при съвършено ясни условия – само и единствено за изграждането на необходимите помещения на КАТ “Пътна полиция” и с възможността там да има съответните представителства.
Председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили г-н Анастас Тодоров подчерта, че от няколко години се обсъжда как да бъде решен проблемът с вноса на автомобили и с различните спекулативни варианти за заобикаляне на закона в полза на реализиране на печалба. ”Основна ни цел е освен да защити бизнеса и да го извадим на светло, започнахме да мислим как да го съберем на едно място” заяви Тодоров. В тази посока е и предложението на асоциацията при необходимост да подпомогне изграждането на съвременен пункт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във