Банкеръ Daily

Новини

ИГРИЧКИ С ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ПО-ЕВТИН ДОКТОР

От 1 юли възрастните хора в пенсионна възраст да дават само левче за посещение при личния си лекар, вместо сегашните 2.20 лв., реши парламентарната Комисия по здравеопазване при второ четене на промените в Закона за здравното осигуряване. Разликата за джипитата ще се компенсира от държавния бюджет по ред и начин, определен от министъра на финансите.
Предложението беше внесено от червените депутати Тодор Кумчев и Донка Михайлова и срещна острата критика на колегите им от НДСВ. Заедно с ДПС царистите обмислят варианта потребителската такса да отпадне изцяло за всички граждани, но от 2009 година. Те смятат, че ако облекчението за пенсионерите бъде подкрепено и в пленарната зала, ще предизвика излишен хаос в системата.
Проблемът е, че се предвижда със средства на държавата да бъдат компенсирани само личните лекари, а нищо не се споменава за специалистите в поликлиниките и за болниците. Тепърва ще се решава и дали парите да се отпускат от Министерството на здравеопазването или от Националната здравна каса. Според вносителите на предложението, ако таксата се намали по средата на годината, държавата ще трябва да се бръкне с около 10 млн. лв. допълнително. Което е възможно само с актуализация на бюджета й. Ето защо е много вероятно в пленарната зала частичното отпадане на таксата за пенсионерите да се отложи за 1 януари 2009 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във