Банкеръ Daily

Новини

ДКЕВР ОРЯЗА БЛИЗО ТРИ ПЪТИ ИСКАНЕТО НА БУЛГАРГАЗ ЗА НОВА ЦЕНА НА ГАЗТА

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) категорично отхвърли исканото от „Булгаргаз поскъпване на природния газ с 32.07 % от април, съобщиха от пресцентъра на комисията. С приетото днес на закрито заседание решение пределната цена на природния газ се коригира от 365.10 лв. за 1000 куб.м без ДДС на 413.47 лв. за 1000 куб.м без ДДС, което се равнява на корекция от 13.25%. Утвърдената цена е три пъти по-ниска от предложената от “Булгаргаз” актуализация.
Комисията разгледа разчетите на газовото дружество, в които се посочва, че основни фактори за исканата промяна са по-ниската утвърдена цена за първото тримесечие на 2008 г., както и поскъпването на петрола (105.00 долара за барел). Работната група извърши обстоен анализ на цените на алтернативните горива на международните пазари, курса на щатския долар и икономическото състояние на “Булгаргаз” ЕАД.
След открито заседание във вторник, където бяха изслушани аргументите на газовото дружество и след обсъждане в Консултативния съвет за тристранно сътрудничество, ДКЕВР взе окончателно си решение за цената на природния газ за второто тримесечие на годината.
“Взехме едно икономически обосновано решение, което ще позволи на “Булгаргаз” ЕАД да получи необходимите финансови средства за осъществяване на лицензионната си дейност. При изчисляване на цената не сме коригирали цените и количествата, които ще доставят 4-те доставчика на компанията, калкулирали сме 3% надценка, предвидени в Наредбата за ценообразуване, които дружеството за първи път ще получи, запазили сме и заявените количества природен газ”, заяви проф. Константин Шушулов, председател на ДКЕВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във