Банкеръ Daily

Новини

ДЕРЕКТОРИТЕ НА ПОЛИЦИЯТА ОТ ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА СЕ СРЕЩАТ В СОФИЯ

Извънредна двудневна среща на Асоциацията на директорите на полицията от Югоизточна Европа /SEPCA/ започна днес в Столицата. Тя беше открита от главния секретар на МВР главен комисар Валентин Петров. Учасниците във високия форум бяха поздравени лично от министър Румен Петков. Той отбеляза значимостта на срещата, на която ще се обсъди изработването на средносрочна стратегия за дейността на организацията и ще бъдат подписани меморандуми за сътрудничество с международни организации.
На днешното заседание главният секретар на МВР главен комисар Валентин Петров предаде председателския пост на директора на Национална служба “Полиция” главен комисар Веселин Петров. От юридическата регистрация на SEPCA през август 2007 г. до момента, президент на асоциацията е главен комисар Валентин Петров. Промяната е обусловена от изискването на устава на SEPCA, президентът да е директор на полицията на съответната държава. Председателството на SEPCA е ротационно за десетте страни членки и е в рамките на 1 година. През август България ще предаде председателския пост на Република Хърватска.
На извънредната среща на асоциацията ще бъдат наградени с почетни плакети бившия президент на организацията – Милорад Симич и бившия изпълнителен секретар Предраг Буичич за принос за нейното основаване и изграждане.
Основна цел на SEPCA е разширяването на регионалното сътрудничество на полицейските служби от Югоизточна Европа, развитие на професионализма и улесняване на реформите в полицейските служби.
В SEPCA членуват директорите на полицейските служби на България, Румъния, Сърбия, Черна гора, Албания, Хърватска, Федерация Босна и Херцеговина, Македония, Молдова и Република Сръбска във Федерация Босна и Херцеговина.
SEPCA e основана през януари 2002 г. в град Пула, Р Хърватска, с подкрепата и съдействието на Канадското правителство, представено от Канадската агенция за международно развитие и Кралската канадска конна полиция. Същинската си работа организацията стартира през март 2003 с активен обмен на информация по линия на операция “Сабя”, която завърши с разбиването на Земунския клан в Сърбия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във