Банкеръ Daily

Новини

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРИЗНАЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА КОСОВО ЗАЕДНО С ХЪРВАТИЯ И УНГАРИЯ

България, Хърватия и Унгария ще излязат с обща декларация, с която ще признаят независимостта на Косово в един и същи ден - 19 март, съобщи хърватският вестник Ютарни лист във вторник (18 март). И трите държави имат общи граници със Сърбия.
Информацията бе потвърдена и от най-големия всекидневник в Хърватия Вечерни лист, който се позовава на източници, близки до правителството в Загреб. Вестникът все пак уточнява, че окончателното решение щяло да бъде взето на правителственото заседание в сряда.
Според информационната агенция Томсън хърватското правителство е отказало коментар. Западен дипломат в Загреб, пожелал да остане анонимен, обаче е заявил пред Франс прес, че разполага със същата информация.
През февруари хърватският премиер Иво Санадер обяви, че страната му ще последва примера на големите европейски държави и ще признае независимостта на Косово от Сърбия независимо от съпротивата на хърватските сърби в неговото коалиционно правителство.
Косовският парламент, в който доминират етническите албанци, обяви едностранно независимост от Сърбия на 17 февруари. Оттогава автономията на Косово са признали Съединените щати, Австралия, Япония и повечето страни от Европейския съюз, включително Великобритания, Франция, Германия и бившата югославска република Словения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във