Банкеръ Daily

Новини

55 ФИРМИ УЧАСТВАТ ВЪВ ФОРУМ КАРИЕРИ ВЪВ ВАРНА

55 фирми от Варна и региона участват в тазгодишното издание на форум “Кариери – Добра кариера, Добър живот” във Варна. Форумът, който се провежда във Фестивалния и конгресен център, се организира за седма година от Джобтайгър, Министерството на държавната администрация и административната реформа и “Нестле България” АД. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на държавната администрация и административната реформа.
Резултатите от миналите издания на форума за студентски стаж и кариера показват, че все повече работодатели са готови да дадат шанс за развитие на младите хора в България. От старта на инициативата през 2000 г. досега над 70 000 студенти и млади специалисти от цялата страна посетиха дните на кариерата. Всяка година броят на компаниите и обявените стажантски програми нараства, като само през 2007 г. от посредничеството на форум „Кариери” са се възползвали близо 13 000 младежи от цялата страна. Във варненското издание на форума миналата година се включиха 60 фирми и над 3500 млади хора.
Основна цел на инициативата е откриването на нови възможности за професионалната реализация на студентите и младите специалисти и подпомагане на българските работодатели в усилието им да открият подходящи кандидати за своите стажантски програми и свободни работни места. На форума работодатели от цялата страна се срещат с млади хора, търсещи работа или стаж, а младежите получават информация за изискванията за наемане на работа и имат възможност да ги сравняват със своите умения и желания за професионална реализация. Участието на студентите и младите специалисти във форум „Кариери” е безплатно.
МДААР участва във форума със собствен щанд, представящ стажантската програма „Българската мечта”, както и възможностите за работа в държавната администрация. На щанда на министерството младите хора имат възможност да се запознаят с условията за стаж през 2008 г. – кандидатите трябва да са студенти от държавни или частни университети в България или в чужбина, да имат завършен първи курс, да владеят много добре поне един чужд език и да имат добри компютърни умения. Автобиографии се приемат до 30 юни 2008 г. на е-mail: [email protected] От 2002 г. досега чрез програмата „Българската мечта” са проведени над 1000 стажа в български и чуждестранни фирми и институции. От 2006 г. насам летните практики по програмата са насочени изцяло към структурите на държавната администрация и за 2 години от тази възможност са се възползвали 200 студенти.
Днес при откриването на форума министър Василев представи това, което е новост по програма „Българската мечта” през тази година – възможността за провеждане на платени стажове, чието финансиране се осигурява по проект “Подобряване на политиката по управление на човешките ресурси в държавната администрация”, съфинансиран от Европейския социален фонд по Оперативната програма “Административен капацитет”. Младите хора ще имат възможност да кандидатстват за 100 едномесечни платени стажантски позиции в администрацията с възнаграждение от 300 лв. Продължават и досегашните неплатени стажове.
За пръв път тази година отдела за подбор на персонал на ДжобТайгър – Тайгърселект ще участва със свой щанд във всички градове на провеждане на Форума. Тайгърселект е уникална услуга, която обединява традиционните методи на онлайн и офлайн подбора с използването на възможностите на социалните мрежи чрез системата от независими мобилни консултанти, работещи за него.
Като генерален спонсор на форума за пета поредна година и през 2008, „Нестле България” АД ще включи студенти и абсолвенти от цялата страна в стажантската си програма. 20 младежи от всички специалности и университети ще могат кандидатстват за стаж в „Нестле България” АД и ще имат възможност да започнат професионалното си развитие с тримесечен стаж в компанията. Избраните младежи ще се запознаят отблизо с работата в отдели „Маркетинг”, „Продажби”, „Пазар за незабавна консумация”, „Фабрика”, „Човешки ресурси” и „Детско хранене”. Най-добре представилите се ще продължат професионалното си развитие в „Нестле България” АД. През изминалата година компанията е инвестирала над 314 хиляди лева в програми за обучение и развитие на служителите си, като към днешна дата броят на служителите на „Нестле България” АД надхвърля 1400 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във