Банкеръ Daily

Стенограма №2

За какво се събрахме, ако не да ликвидираме КТБ?!

Когато управниците взеха да подмятат, че разсекретяването на стенограмите "КТБ" не е страшно, понеже в тях нямало нищо, което да не знаем, се съмнявахме. Сега се убедихме, че са прави - ликвидирането на банката е поръчано и предизвестено, затова дебатът, отразен в тези стенограми е тържество на лицемерието в стил "Всички тук сме по-умни от разговора, който водим". Ето защо:

По време на консултациите никой няма представа има ли всъщност  капиталова "дупка" в размер на 3,5 млрд. лева. Квесторите тепърва чакат информация от кредитополучателите за качеството на кредитите. Така и не става напълно ясно има ли изчезнали кредитни досието и части от тях, изчезнали ли са въобще, кой е съхранявал оригиналите. Гуверньорът Иван Искров се чуди "защо се изтълкува и в медии, и в обществено пространство като откраднати пари или някаква дупка за 3.5 млрд., това тепърва ще се види за какво става въпрос".

Няма и сериозни данни за кражба на 205 млн. лева. Лично главният прокурор Сотир Цацаров казва, че разследването не може да потвърди фалшивите показания на един от свидетелите за изнесени пари в чували. Разписката, според която мажоритарният собственик в КТБ „Бромак” предоставя на собственика на самия "„Бромак” Цветан Василев 205 млн. лв. не е с неговия подпис. Тегленето на такава сума било възможно на части в предишните години, но така твърдели свидетели на прокуратурата.

Искров не се наема изобщо да сочи размера на "дупката" в кредитния портфейл и само допуска, че може да са изтичали някакви пари назад в годините. Напомня, че има позиция на централната банка от 21 юни да се предпазят всички вложители чрез "постепенно национализиране" на КТБ. Посочва и западноевропейския пример с разделянето на активите на добра и лоша банка. И добавя, че вариантът да не се спаси банката е "по-скъпият". Това казали и представители на  Европейската комисия.

Лидерът на ДПС Лютви Местан  обаче иска да знае "ние в какъв режим сме, иначе излиза че се събираме тук да обсъждаме казус, който не съществува". А Йордан Цонев добавя, че "нямаме време". Те повтарят в тон с Цацаров, че случаят е тежко криминален, и "място за паралели с добри практики за справяне с банкови кризи в Западна Европа и по света" нямало. След уверението на Плевнелиев, че протоколът от консултативната среща е секретен, Местан задава и тона на общото становище - да започне с признанието, че официалният ангажимент за подкрепа и отваряне на банката е бил... лъжа. Това той определя като "политическият въпрос" и "много силно послание".

А Цонев доразвива схемата на лъжата - "казваме, че банката няма да отвори, защото искаме да защитим всички вложители". И натиска в посока да не се мисли за подкрепа на банката и специален закон по случая, а да се върви по действащия - отнемане на лиценза, ликвидация и държавна подкрепа за гарантираните влогове. И преди другите участници да са взели думата Цонев отсича: "Банката няма да отвори на 21-ви, повтарям, защото днес не постигнахме консенсус. Тя ще мине по сегашния законодателен ред в ликвидация, съобразно стъпките, които ще извърви БНБ и ще й отнеме лиценза, защото има основание да го отнеме. Това е!". На това му се казва  да прикриваш консенсуса за погрома ...с обяснение за липса на консенсус.

Другите сюжетни линии само допълват основната. Плевнелиев и Искров се дърлят про форма за отговорността на  надзора и гуверньорът твърди, че няма правомощия в тази насока. В тон с политическата ситуация пък Бойко Борисов хвърля цялата отговорност върху кабинета "Орешарски", но  без  да споменава ДПС. Представителите на  БСП пък  първоначално изразяват резерви към "генералната линия ", но после се съгласяват сякаш ги наляга тежка амнезия за изговореното при обсъжданията  малко по-рано. Накрая Атанас Мерджанов констатира, че "ние нямаме друг избор и не виждам някой около тази маса, който да не е съгласен със съществуващото законодателство и да не споделя принципа, че именно то трябва да се приложи в случая".

Верен на себе си Бойко Борисов през цялото време маневрира с подмятания и бягане от темата, а в ролята на лошото ченге влиза тогавашният парламентарен шеф Цецка Цачева. Тя също пледира да не се прави специален закон за спасяването на КТБ , защото щяло да излезе, че досега нямало институции и държавност. За жалост и предишната стенограма показа недвусмислено именно това, а сегашната е направо крясък за безпринципността на т.нар . управляваща класа и нейната  управленска немощ.Няма проблем да се изгубят няколко милиарда - опазването на политическата репутация е над всичко.

И за финал предлагаме като обобщение на тази завера изящния наратив на Лютви Местан, който след като постига своето, си измива ръцете по забележително йезуитски начин: 

"Големият проблем сега е дали на 21-ви или кога в друг ден гражданите ще могат да си теглят парите. И ние им даваме утешителното: ще влезем в Европейската система за банков надзор. Ако това е новината от това заседание,продължило  5 часа, аз не искам да бъда част от тази добра новина. Априори казвам, че съм съгласен да влезем, но не искам да нося и отговорност за евентуална ескалация на напрежение и за реална банкова криза в резултат на послания от това заседание, че банката върви към ликвидация и са гарантирани само влогове до 100 хил. евро. Не искам да имам нищо общо с това, поради което ще заявим коректно позицията си по този въпрос и ще кажем, че не сме постигнали съгласие. Нека негативите от подхода да са наши. Ние ще поемем тези негативи. Ще кажем на обществото за какво сме се застъпили и защо не сме стигнали до общо съгласие".

Завесата пада..............

Facebook logo
Бъдете с нас и във