Банкеръ Weekly

Коментари

Върнете се на село, там всичко е зелено!

Гласът на народа срещу гласа на закона - кое предпочитате?

Гражданското общество, доколкото у нас го има, съвсем взе да изпростява по въпроса за "градинките". Протестите срещу застрояването им стават все по-заразни, а отразяването им в медиите - все по-неадекватно. Районите се редуват - "Младост", "Оборище", "Изток", следващите да вземат пример. Гледката е еднакво нелепа...

Протестиращите повтарят едно и също като развалени грамофони, репортерите задават крайно тъпи въпроси. А инвеститори, районни кметове и главни архитекти се гърчат, вместо да защитят себе си, защото са изпълнили закона. Събират се собствениците на апартаменти от околните блокове върху чужд имот и крещят: "Това беше градинка, пък сега ще вдигат строеж. А ние не искаме строеж, а да си остане градинка". Да, ама не били компютри, а компоти.

Първо, въпросната градинка може и да е зелена, но е със статут на урегулиран поземлен имот с предвидено застрояване. Този имот си има собственици, които не са го придобили, за да бъде препикаван ежедневно от кучетата на съседите. Урегулирането на имота е станало с подробния устройствен план на съответния район, чието приемане става по строго определен ред съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ). Процедурата е дълга и несъгласните с проекта на ПУП-а са можели да възразят в рамките на общественото обсъждане, а ако предложенията им не бъдат приети, да обжалват плана в съда. Междублоковите пространства може и да са тревясали, но не са никакви градинки, ако действащият план не им е дал статут на озеленена площ.

Второ, параметрите на застрояване като плътност, височина, отстояния са определени в Общия устройствен план на София и в няколко наредби, които са спазени. В много от случаите, както и този в район "Изток", максималната плътност на застрояване не може да бъде достигната, за да не се нарушат изискванията за другите параметри. Един обаче се пенеше, че сградата била висока и щяла да му засенчи апартамента през зимния сезон, когато слънцето било ниска, а най му трябвало. Разбирай - не си плаща парното, та да го оставят да се грее на аванта. Интересно как решават проблема със засенчването в Манхатън и прочее градоустройствени недоразумения.

Трето, пълноправните собственици на апартаменти в панелките трябва да са наясно, че много от тези блокове са незаконни. Точно така - знаят го много от юристите, минали през реституционни дела, но властите не смеят трето десетилетие да го признаят. Правени са въз основа на примитивна устройствена процедура, при много от тях липсват т.нар. строителни билети, а в повечето случаи собствениците на отчуждените имоти не са обезщетени. Общинските власти на практика не са в състояние да докажат законността на това масово комплексно строителство, затова реституционните закони бяха нагодени така, че да не се посяга на него.

Освен че за застроената част от имот в столицата те "обезщетяват" с компенсаторки за стотинки, често не ти дават и незастроената  - например, ако в нея има т.нар. "реализирано мероприятие", което обикновено също е незаконно. За капак ЗУТ беше затегнат така срещу презастрояването, че ако с устройственият план отредят имота ти за озеленяване, промяната на предназначението да е невъзможна. А обезщетението за практическата му национализация можеш да търсиш след 15 години.  През това време той може изобщо да не придобие истински вид на градинка, а да бъде засипван с боклуци и животински фекалии или борците срещу презастрояването да го ползват за безплатен паркинг.  

Четвърто, отредените за строителство междублокови пространства може и днес да стават градинки, но отчуждителната процедура изисква равностойно и справедливо обезщетение по реда на Закона за общинската собственост. От общината казват обаче, че пари за това няма. Остава вариантът мераклиите, платили един апартамент, но желаещи да живеят нашироко и на зелено, да съберат съответната сума и да купят имота от собственика. Той не е длъжен да се съгласи, но ако желанието им е толкова силно, колкото крясъците, ще успеят срещу... повече пари.  Като им видиш запуснатите входове и тротоари, през които минават като през турски гробища, понеже са общи части, ще успеят - вервайте!  

И пето, социализмът свърши. Тази държава си има Конституция, съгласно която частната собственост е неприкосновена. Отчуждаването й става единствено по законов ред и срещу много пари. На когото му е тясно в града, да се върне на село. Там всичко е зелено. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във