Банкеръ Weekly

Коментари

В очакване на завръщането на Цецерон

Цветан Цветанов, или, казано на неговия език, "това, което имаме като председател на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията", заминава на едноседмично работно посещение във Вашингтон, за участие в 8-та Трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове "В преосмисляне на голямата трансатлантическа сделка".

Мозъчни тръстове и Цветанов - звучи като сполучлив виц, но е факт. Този Цецерон на новобългарския политически изказ действително ще участва там за обсъждане на отношенията между ЕС и САЩ, за влиянието на Брексит, за предизвикателствата на новите технологии, трансатлантическата търговия, бъдещето на НАТО и трансатлантическото единство, борбата с тероризма  и трансатлантическата политика в Близкия изток.

Духът на Демостен, този виден древногръцки държавник и недостижим ораторски еталон, навярно вече се гърчи в невидимия свят на вечността  заедно с колегата Цицерон. Агонията му е продължителна и началото й е някъде там в близкото минало, когато на политическия небосклон се появи нашенският Цецерон. То и ние, обикновените хора, се гърчим, чуем ли речта му, та какво остава за духа на Демостен. "Миналата година имахме един добър положителен знак, резултат, много успокояващ - 775 човека бяха загинали, което се равнява на данни, които са от 1966 година", беше казал преди време Цветанов. Как да не се сгърчи човек?!

Разбира се, не бива да очакваме от него върховни постижения в ораторството. Единствената доказана забежка на Цветанов в подобна духовна посока са дуетите му с Веселин Маринов. Въпросът е защо при очевидната липса на каквито и да е качества като оратор и умеещ да импровизира  човек  Цветанов е участник в отвъдокеанските мозъчни тръстове?

За да си обясним този парадокс, ще ни помогнат логиката и лингвистиката, които боравят с термина "метаезик". Метаезикът е скрит в използвания език и в него обикновено са закодирани определени идеи, различни от изискваните в даден момент на говорене. Според специалистите същностното послание, отправено в един разговор лице в лице, се съдържа в 7 на сто от разменените думи. А метаезикът е схващането на контекста,  разбирането на конкретните обстоятелства и причината за употребата на едни или други думи по време на говоренето.

Сигурен съм, че прочитайки тези редове, и Цецерон ще се сгърчи. Но не е виновен човекът.  Оскар Уайлд е отправил съвета: "Не стреляйте по пианиста - той прави всичко, което може." В нашия случай Уайлд би добавил, че изобщо не си струва да се стреля, защото Цецерон е типичен политик. Специалистите по метаезика обясняват, че хората, принадлежащи към т.нар. политически елит, всъщност са царете на метафразите и метаизказа. Това е така, защото те не са месии, а най-обикновени манипулатори.

Политиката не може да съществува без метаезика. Цветанов и себеподобните му го използват, защото няма какво толкова да кажат. Но използвайки водопад от думи, много често лишени от какъвто и да е смисъл, или пък със смисъл, който се изплъзва на говорещия, политикът създава впечатление, че е интелигентен и значим.

Парадоксът "Цветанов - мозъчен тръст" обаче намира своето категорично обяснение в контекста на споменатата конференция. Тя се провежда в САЩ - стожерът на световната демокрация и въоръжен пазител на вселенския мир. На тамошните мозъчни тръстове именно такива участници като Цецерон са им необходими. Които не разбират много от нови технологии и трансатлантическа търговия, но за сметка на това слушат и правят това, което им се казва.

Интересно е все пак какво нашият политик ще попие като гъба от напътствията на отвъдокеанските си покровители? И какво  послание ще пренесе  за Бойко Борисов? Дали пък, подобно на прочутия римски оратор Цицерон,  и Цецерон няма да не се сдобие с титлата Pater Patriae *?

 

* Баща на отечеството ( от лат. език)

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във