Банкеръ Daily

Коментари

В ерата "Fake News"

Трябва да бъдем бдителни, тъй като живеем в ерата на "фалшивите новини". Дали когато президентът, премиерът на България или друг държавник кажат нещо, то задължително е истина. Отговорът е - не! Но никой вече не намира за необходимо да направи елементарна проверка на фактите.

Истината е, че интернет прави тази проверка много елементарна. Но въпреки това повечето хора дори и не искат да я направят.

Живеем в епохата на социалните медии. Ето причината да живеем и в епохата на "фалшивите новини". Всеки знае, че голяма част от нещата, публикувани във "Фейсбук", например не граничат с истината. При все това обаче никой не си и опитва да "разкрие" истината. Повечето хора даже не отделят време да прочетат изцяло дадена статия. Те се "сблъскват" с новините в социалните мрежи и консумират тази информация като абсолютна истина.

По-опитните още разчитат на вестниците. Въпросът е на кои и защо, след като дори опитни журналисти не правят елементарна проверка на фактите. 

Както вече може би се досещате, става дума за историята между журналистите Иван Гарелов и Светослав Иванов. Накратко: Гарелов причисли колегата си към ромския етнос. Маститият журналист и бивш водещ на "Панорама" почерпил информацията от таблоид, или "жълт вестник", както са по-познати тези издания у нас. После споделил тази информация в "Шоуто на Слави". И му се наложи да се извини, че "официализирал лъжа". 

Това не е толкова важно. По-важното е, че не си е направил труда да провери фактите и източника на информацията. А така постъпват много други.

И ето още един пример. В последно време в социалните мрежи циркулира "новината", че Путин щял да подари на България десет руски изтребителя, ако не купим F-16 от САЩ. За времето, в което "новината" се разпространява с невероятно темпо, никой не провери фактите и не каза, че това не е вярно. Най-малкото защото безплатен обяд няма. 

Следенето на текущите събития е жизненоважна част от човешкото съществуване. Знанието е сила и затова трябва да сме запознати със случващото се около нас. Гледайте новините, четете вестници, но бъдете бдителни и проверявайте фактите. Важно е да запомним, че само защото някой е казал или написал нещо, това не означава, че то е истина. Дори когато става дума за президент, премиер, министър, депутат или друго официално лице. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във