Банкеръ Weekly

Коментари

В България всички крадат всичко и това е част от пейзажа

Колко правоохранителни и правоподържащи органи има в България? Ако ги изреждаме на пръстите на двете си ръце, няма да ни останат свободни - МВР, КОНПИ, цяла система от съдилища, ДАНС, ГДБОП, обикновена и спецпрокуратура, НСлС, Агенция по вписванията, Сметна палата, БОРКОР и т. н. В същото време бандитизмът в България си расте на воля като редовно поливано саксийно цвете и това се отчита както от българския народ, така и от ЕС и дори от частни транснационални институции. Бандитизмът се е превърнал в индустрия №1 на страната.

Според проучване на "ПрайсУотърхаусКупърс", обхванало 77 водещи компании в България - елемент от глобално изследване на консултантската фирма, около 38% от тях са станали обект на някакво икономическо престъпление за последните две години. Това е два пъти повече от средното ниво за света. За 31% от тях загубите са надхвърлили 100 хил. долара. При 34% от случаите измамите са били извършени от служители на организацията, което говори за слабости в системите за вътрешен контрол.

Но още по-страшна е друга констатация на "ПрайтсУотърсКупърс", че икономическата престъпност в България през 2015 г. расте - бандитските прояви са значително повече спрямо 2014-а. А "ръстът" е впечатляващ. Същевременно МВР и прокуратурата не следят тези трендове и ни баламосват с някакви измислени спадове на битовата престъпност из села и паланки.

Много опасен е и друг факт: главоломно расте престъпността сред т.нар. „бели якички“ - професионалисти, работещи на средни и високи позиции в различни частни и държавни компании. Именно този род престъпност придобива все повече и високотехнологичен характер. Броят на организациите, станали обект на киберпрестъпление, се увеличава драстично на фона на пълното безхаберие по въпроса в повечето български бизнеси. Над 37% от участвалите в проучването компании нямат план за действие срещу хакерска атака, а 33% от тях и не възнамеряват да прилагат подобен план.

"ПрайсУотърхаус Купърс" констатира също така, че „традиционните“ икономически престъпления у нас - присвояване на активи, подкупи и корупция, измами при обществените поръчки и доставки, както и счетоводните измами, също не се контролират ефективно от държавата. Двадесет и един процента от компаниите съобщават пред одиторите за искан от тях подкуп през последните 24 месеца, а 36% от анкетираните смятат, че са загубили бизнес възможности заради по-безкрупулен конкурент, платил на когото трябва.

Констатиран е и друг известен факт - в България никой не вярва на правораздавателните органи. Петдесет и осем процента от анкетираните посочват, че нямат доверие в капацитета им да разследват икономически престъпления и дори предполагат, че те прикриват организираната престъпност или че са част от нея.

Тези фрапиращи факти обаче са само върхът на айсберга. Според други юристи близо половината от жертвите на престъпните операции на „белите якички“ из офиси и кабинети  и на „сините якички“ - всички останали бандити и мошеници, просто не съобщават на властта за сполетялата ги беда. Причината е, че не й вярват, поради което не искат да се занимават или да си губят времето. Или защото имат други начини за налагане на възмездие или за получаване на компенсация. А това прави картината още по-мрачна и безнадеждна.

Мафиотизацията на България кара нас, хората, които не крадем и не грабим, да се чувстваме едва ли не индивиди втора ръка на фона на толерираната от властта и от нейните правоохранителни и правораздавателни органи престъпност.

Вярно е, че има и едно малцинство у нас, което не иска да сме Нигерия или Бразилия на ЕС - посока, в която министри, съдии, прокурори, полицаи, кметове и депутати усилено ни тикат. Малцинство са и тези, които все още мечтаят да сме Дания на Балканите. Мнозинството просто си трае и не пропуска и най-дребната възможност да гепи нещо.

А това, меко казано, е много страшно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във