Банкеръ Weekly

Коментари

Сурва, сурва - и от Европейския съд!

В навечерието на председателството ни от Европейската комисия дойде лоша новина. Вместо с награди и добри пожелания в края на годината, ЕК праща България в Европейския съд, където е завела две дела. Първото е заради това, че не сме уведомили еврокомисарите дали сме транспонирали изцяло в законодателството си Директивата относно колективното управление на правата. Става въпрос за колективното управление на авторското право и сродните му права и лицензирането на правата върху музикални произведения при онлайн използването им.

Второто дело е пак заради безхаберие - този път не сме уведомили ЕК дали сме интегрирали в нашето законодателство правилата на ЕС за установяване на рамка за морско пространствено планиране. Каквото и да означава това.

Да оставим на експертите да размишляват какво точно не сме свършили, та се налага да се влачим в Европейския съд. Тамq както е известно, България е редовен клиент на подсъдимата скамейка. Мине не мине месец, и току ни ошамаросат с някоя присъда. Печалната статистика сочи, че годишно държавата, тоест ние, обикновените данъкоплатциq плащаме по 800 000 евро заради присъди на Европейския съд.

Най-често ни съдят заради гафове на нашенската Темида - бавно правораздаване, отказ от правосъдие, безумни присъди и още по-безумни обвинителни актове. Второто перо от сумите, които изтичат от джобовете ни, се формира от дебилността на МВР. Обикновено заради това, че служителите му първо бият, а после питат. И хората се оплакват в Европейския съд, където вече са обръгнали с полицейското насилие у нас.

С новите две дела срещу България  Европейският съд може да ни изсурвака с глоба от 19 121.,60 евро на ден за авторските права. А за морското пространствено планиране - с 14 089.60 евро на ден. Или общо някъде по 33 000 евро на ден, които ще плащаме, докато депутатите не си свършат работата.

Че ще ни осъдят, то е ясно. Крайно време е обаче някой - и най-добре е това да е ЕК, да отърве българските данъкоплатци от тъпотиите на нашенските политици, ченгета, съдии и прокурори. Който е виновен - да бъде така добър да си плаща от собствения джоб! 

Facebook logo
Бъдете с нас и във