Банкеръ Weekly

Коментари

Сиво, черно и бяло в България... И защо?

Българинът е застанал в силно разкрачено положение между сивия и белия сектори в бизнеса с бензин и с нафта. Това се потвърждава от подготвените проектозакони и от числата на националната статистика. И факти за подобно състояние на нещата има бол.

Отчитат например НСИ и социалното министерство, че безработицата в България силно е паднала - до 4.1 процента. Докато невярващите - а те са мълчаливото мнозинство, напротив - сочат два фактора, поради които броят на индивидите, търсещи препитание, намалява. Първо, работната ръка се редуцира от продължаващата емиграция на квалифицирана и най-вече млада работна сила към ЕС и САЩ. И второ, от увеличаването на броя на пенсионерите въпреки високата смъртност сред тях. Първата констатация се доказва от нарастващия човекопоток през Терминал 2 на Летище София. А с тази тълпа властта много се гордее. Колкото до пенсионерите, вече е известно, че въпреки мълчанието на Столичната община по въпроса напоследък погребват бедните и средна ръка софиянци извън града, например в Банкя, защото в софийските гробища вече нямало свободни парцели. Но НСИ и социалното министерство не броят тези неща за даденост.

На фона на тези драстични разминавания изплуват и все по-фрапиращи факти за сивия сектор в икономиката. Не че досега не знаехме нищо за него и че не се пише от 1992 г. насам. Някой журналисти дори направиха кариера с тази тематика.

Публично достояние е фактът, че около 7000 бензиностанции в България работят на черно - без да плащат осигуровки, данъци, такси и акцизи, като половината от тях се водели собственост на малоимотни и неграмотни хорица, които не могат дори да бъдат санкционирани. Това твърди и видният борец с корупцията Емил Димитров - Ревизоро, сега вече Патриот. Знае се също, че фирми превозват течни горива с "полулегални камиони" - едно уточнение, което би трябвало да хвърли в треска цялото ръководство на МВР. И с основание - какво е това полулегален камион. Или полунелегална цистерна. Направо шаш!

С една дума, на светло работят само 2800 бензиностанции плюс 400 ведомствени. И там е реалната заетост. В сивия и в черния сектори  няма заетост, защото тя не се отчита от НОИ.

Ами да погледнем хлебарниците, къхари се една телевизия, забравила, че от бурните беровски години насам все си говорим най-редовно на тази тема. Само 700 от пекарите били данъчно регистрирани - останалите - поне 1000 на брой, са абсолютни нелегали, които бълват фалшив хляб и плащат съвсем реални надници на заетите в тях. А и търговците на дребно и едро изкупуват продукцията им със съвсем редовни пари и продават хляба напълно изпран - с ДДС, данък печалба и начислени осигуровки. Така се постига симбиозата между черно, сиво и бяло и в резултата страната е сива с черни и бели нюанси и е готова за поредния разгромяващ евродоклад. Един доклад, който си заслужаваме! Защото никой не попита Ревизоро и борците със сивото и черното защо не са сигнализирали овреме МВР, ГДБОП, прокуратурата, НОИ, НАП и всички останали институции, които храним с данъците си, че лично познават десетки, стотици и дори хиляди закононарушители, които не бръснат за нищо нашата уж европейска държава. И на практика се занимават само с евтин PR, който да им повишава рейтинга в обществото. Трябва ни бял борец за правдини, а не сив полулегален или полунелегален информатор на хората за злото в същата тази държава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във