Банкеръ Weekly

Коментари

Шум в системата

Само думата гьонсуратлък да ни беше оставило петвековното "съвместно съжителство", да я преглътнеш някак си. Въпреки че примерите с нея и в днешно време пресищат с отвращение. Да вземем например Висшия съдебен съвет. След пороищата наглост и безочие в мандата му взе, че излезе с екшън план по доклада на Европейската комисия. Гледаш и не вярваш на ушите си, както казва проф. Вучков.

В плана обаче мерки срещу корупцията и търговията с влияние няма. Щели да събират данни за продължителността на съдебния процес, да усъвършенстват системата за случайно разпределение на делата, да подобряват правилата за избор на административни ръководители, да анализират дисциплинарната си практика, да обсъждат съдебната карта. Все неща, с които подменят реалността вече няколко мандата. Но, както каза бившата екс представляваща съвета Соня Найденова: "С тези мерки посрещаме критиките!"

По сходен начин преди седмица отговори и премиерът Борисов при срещата си с българите в Лондон. Те го питат за беззаконието, престъпността и обръчите по високите властови етажи - той им отвръща за еврофондовете. Интересуват се от огледалния му образ с Пеевски - той дава вид, че не разбира въпроса. Искат да знаят за изоставането от Румъния - той контрира въпроса с въпрос: по кой показател изоставаме. Казват му, че изоставаме по всички - той приключва въпроса с: "Достатъчно!"

И по най-горещата новина от тази седмица да се хванеш за главата. Турция забрани на същия Пеевски и почетния му ментор Ахмед Доган достъпа до страната им, понеже били руски и съветски агенти. Пеевски обаче моментално обявява Доган за пръв защитник на националните ни интереси, посочвайки и собствения си принос в тази насока. Следва залп на медийната им гвардия и топпопадението: "Ахмед Доган е новият Васил Левски, който пази страната ни от разпокъсване". От Библиотекарския кръг (пардон - университет) пък го виждат по-скоро като Стефан Стамболов и му връчват едноименна награда "За лидерски принос към държавността". Знаем как приключиха житейския си път и първият, и вторият. Но да не канонизираме приживе Доган.

Междувременно фондаците "Конрад Аденауер" и "Медийна демокрация" отчетоха, че медийната картина става все по-мрачна. Само един от осем българи вярвал вече в реалната свобода на медиите, а критиката срещу слугинажа и простотиите в тях започнала да се възприема като естествен фон или шум. На този естествен фон или шум премиерът Борисов ставал отново позитивен образ. А станал такъв, понеже най-често го споменавали в предавания и публикации. И понеже го споменавали позитивно, популярността му растяла.

Та думата ни е за гьонсуратлъка. Той е като мерака и простотията - ходи по хората. В български вариант - и по медиите. И по другите три власти - съдебна, изпълнителна, законодателна. Гьонсуратлъкът у нас е навсякъде, но никога не е късно да му бъде "вдъхнат" позитивен образ. На този национално интересен фон всеки израз на почтеност е просто шум в системата.

 


Facebook logo
Бъдете с нас и във