Банкеръ Daily

Коментари

Ще изгони ли новото правителство призрака на Дянков ?

"Сега държавата трябва да бъде коректен платец", обяви днес пред временната бюджетна комисия в парламента финансовият министър Владислав Горанов. Макар и бивш заместник на печално известния вече Симеон Дянков, новият финансист номер едно, изглежда с тези си думи дава знак, че не смята да продължава политиката му.

За финансовия министър в първия кабинет Борисов, както е известно, такива неща като плащане навреме към бизнеса и администрацията, не бяха от особено значение. Вследствие на което, прекомерното затягане на коланите доведе икономиката до състояние на изкуствено дишане. Като добавим и поразиите, сътворени от наследника му Чобанов, не е чудно защо държавата е на сегашния си хал. 

Горанов, в интерес на истината пооряза някои от харчовете, щедро заложени от отиващия си служебен кабинет. Но, все пак демонстрира желание да търси диалог и да намира разумния компромис. 

Още по-ясно изрази намеренията на новото правителство да изостави политиката на "постната пица" вицепремиерът Ивайло Калфин. В телевизионно интервю тази сутрин той изрази виждането си, че "доходите трябва да се увеличат, за да се оживи икономиката". И не изключи евентуално увеличение на пенсиите и минималната работна заплата.

Разбира се, подобна финансова политика със сигурност крие и своите рискове. Но, със сигурност е по-добре да се опита и да се "отпуши" по някакъв начин икономиката, отколкото да се затягат коланите до безкрайност.

Всъщност, подобен подход анонсира още миналата седмица жестоко критикувания, още преди да е започнал работа нов министър на икономиката Божидар Лукарски.

"Истински десните политици разглеждат икономиката като наука за поведението на хората, а не като такава, в чиято основа са сложна статистика и математика. Тоест, за да вникнеш в икономическите проблеми, е важно да разбираш добре мотивацията и уникалността на личностите и системите, които те съставят, а не да ги разглеждаш просто като числа", обяви тогава той.

Може би наистина е по-добре политиците от новия кабинет да се съсредоточат повече в проблемите на хората и бизнеса, отколкото да се взират само в числата. Само тогава призракът на Дянков ще си тръгне завинаги от сградата на Министерския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във