Банкеръ Weekly

Коментари

Ще има глоби за "Лукойл"?

Миналото лято екоминистърът Ивелина Василева също се канеше да глобява "Лукойл", но удари на камък

В деня на шегата (който само у нас наричаме ден на лъжата) екоминистърката Ивелина Василева заяви, че  на нефтената рафинерия "Лукойл" ще бъде наложена максималната глоба от 200 до 250 хил. лв. за замърсяване на въздуха в Бургас. Нарушението е доказано от мобилната лаборатория в региона, като нормата на сероводород е била превишена 36 пъти. От компанията пък обяснили, че правят тестове на новата си инсталация.

Министър Василева говори сериозно, в национален ефир - по Българската национална телевизия. По нищо не пролича да се е шегувала. Но все пак не може да не се усъмним, че е използвала 1 април като параван - ако случайно след време се окаже, че глоба няма да има. Защото нали не сте забравили онези 30 тона бензин, които миналото лято се разляха в защитената зона на езерото Вая край Бургас от продуктопровода на "Лукойл"? Тогава същата Ивелина Василева яростно се заканваше да наложи жестоки глоби на рафинерията заради нанесените върху природата щети. Обявен бе и размерът на санкцията - 100 хил. лв., колкото бе възможният по онова време максимум. Само че какъв беше резултатът? През декември Бургаският районен съд отмени наложената глоба, която отгоре на всичко се оказва не 100 хил. лв., а 9220.80 лева. В мотивите си магистратите потвърдиха твърденията на "Лукойл Нефтохим", че Районната инспекция по околна среда и води е допуснала редица нарушения и грешки при налагането й. Но и да нямаше такива, до санкция пак едва ли щеше да се стигне, след като екоинспекторите така и не успяха да установят вината на компанията - аварията на магистралния тръбопровод станала при опит за кражба на гориво, а не поради технически причини.

Тези факти, изглежда, не са известни на министър Василева, която уверено обясняваше в ефир как "Лукойл" била заплатила на държавата 100-те хиляди. Но да не забравяме за 1 април. В противен случай излиза, че ръководителят на Министерството на околната среда и водите съвсем не е в час.

Колкото до сегашната санкция за замърсяване на въздуха, дори и да бъде наложена, на рафинерията скоро няма да й се наложи да плаща нищо. Ще има дълъг и сложен съдебен процес, чийто изход никой не може да предвиди. Последния път, когато й бе наложена глоба за подобно нарушение (през 2013-а), от ръководството обжалваха с мотивите, че било измерено повишаване на азотен оксид, а не азотен диоксид, както и че посоката на вятъра била обратна на посоката, в която се намирала инсталацията спрямо измервателната станция. Така че оправдания колкото щеш. 

Да допуснем обаче, че всичко мине по плана на министър Василева и солената глоба стане факт. Кой ще я плати? Такива разходи, колкото и дребни да са за гигант като "Лукойл", ще бъдат покрити от нашия джоб. И акцията по събирането на парите вече е в ход - през цените на бензиностанциите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във