Банкеръ Weekly

Коментари

Размисли край дунавския бряг

Българските проблеми започват още на Дунава. Основополагащият е, че почти всички големи европейски градове и столици се намират на големи реки, включително и на Дунав. Само нашата столица е разположена на Перловската.

Всъщност за Дунав вече не си струва да говорим, защото тази велика река очевидно е границата между полуостровитяните и жителите на континента.

Сега ние сме отсам Дунава, румънците - оттатък, а между нас е остров Белене, който вместо европейски атракцион е бил балкански затвор. Ако имаше начин хан Аспарух да узнае това, щеше да се обърне в гроба и да се прокълне, че на идване към нашите земи не е останал на другия бряг. Ама на!

Единственото общо между България и Румъния пък е това, че новият президент на комшиите и нашият пресен-пресен премиер спасител са астрални близнаци. Някой ще рече, че двамата си приличат по това, че са десноцентристи. На пръв поглед е така, но разликите са очевадни. Бойко Борисов отне на червената партия столетница грижата за нейните основни избиратели и ще даде на 1 300 000 пенсионери коледни надбавки по 40 лева. "Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари, да не се случи пак. Това са 50 млн. лв. - не са малко пари в тази финансова криза", каза той.

А румънските медии определят новоизбрания президент Клаус Йоханис като сериозния германец, който мълчи и действа. Значи, след като е рекъл, че вместо да раздава социални помощи, ще прави реформи в икономиката, ще го стори. Явно той  е всичко онова, което Борисов не е. Както впрочем и повечето български политици. Не става дума за това, че единият е бивш учител по физика, а другият - бивш пожарникар. Макар че прагматизмът на Йоханис, школуван от дългогодишния му досег с науката за  естеството и еволюцията на материалния свят, не би трябвало да е чужд на огнебореца Борисов. Румънският германец обаче си е останал такъв, докато нашият човек се е разделил с него, захвърляйки пожарникарската каска.

Самият девиз на Йоханис е показателен - "Румъния на добре свършената работа." Жителите на Сибиу, където той четири последователни мандата е бил кмет, очевидно знаят много добре какво означава този девиз. Единият от показателите за добре свършена работа е, че през 2007 г. Сибиу, заедно с Люксембург, беше определен за европейска столица на културата.

Същата година България и Румъния бяха приети в Европейския съюз, а Бойко Борисов бе кмет на София, която така и не можа да се пребори за европейска столица на културата. Склонен съм да вярвам, че това не се дължи на причини от личностен характер, макар че след като бе успешен кмет, румънците избраха Йоханис и за президент. Допускам, че донякъде това се дължи на факта, че Сибиу е разположен на голяма европейска река - Чибин, приток на Олт, ляв приток на Дунав.

От друга страна, не е късно и сегашният ни премиер Борисов да стане президент. Макар че самият той яростно отрича, че мечтае за този пост. Всичко обаче е възможно. Неслучайно македонският "Утрински весник" си блъска главата над въпроса "какво може да очаква Македония от завръщането на Бойко Борисов като премиер на България, след като миналата година подаде оставка заради силните протести в страната. Беше ли това достатъчно дълъг период, така че премиерът, за когото в България някои казват, че сутрин говори едно, на обяд – друго, а вечер – трето, да забрави какво заявяваше за спора с Македония". Да оставим тази шарада на братята македонци, те са майстори на разрешаването на подобни загадки. Ще е любопитно, ако това се случи, дали няма да припишат на Борисов македонски корени, както направиха с Шакира?

Но да се върнем отвъд Дунава. Всъщност в бъдеще много ще ни се иска да сме на мястото на нашите северни комшии. Бум на чуждите инвестиции, икономика, която се развива пет пъти по-бързо от българската... Успешна борба с корупцията - неслучайно арестуваха брата на президента Траян Бъсеску - Мирча, за 250 000 евро подкуп. Не на последно място - и политици с отговорност: външният министър Теодор Мелешкану подаде оставка заради пропуски в организацията при гласуването в чужбина на президентските избори. Същото стори и предшественикът му Титус Корлъцян.

Все детайли, които говорят колко отдалечен е полуостровът от континента, въпреки че таксите на автомобил за влизане и излизане през Дунав мост 2 са от 2 и 6 евро. И никаква надежда, че някога ще станем остров на благополучието.

Facebook logo
Бъдете с нас и във