Банкеръ Weekly

Коментари

Прокуратурата с развити болтове

Скандалът около шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов и прокуратурата взе неочакван обрат, благодарение на който вече на всички, включително и на кокошките в Щутгарт, е ясно защо дереджето на българското правораздаване е толкова трагично.

Както е известно, преди време Панов огласи съмнението си, че някой е развъртял болтовете на джантите на служебния му "Мерцедес". Прокуратурата на свой ред се самосезира и образува проверка. Тя приключи с отказ за разследване на случая поради липса на престъпление. Нещо повече, наблюдаващият военен прокурор допусна, че болтовете на задната джанта на "Мерцедес"-а паднали, след като са се... саморазвили заради дрифт на място и опасните завои по пътя. Така се произнесли експертите от държавното обвинение.

Ето как някои неща на прокуратурата лъснаха като ясна месечина. Според нея излиза, че за всичко са виновни ония леваци от автомобилния гигант "Мерцедес" в Щутгарт, дето са направили така, че болтовете им се отвиват при опасни завои! И лъжат безочливо, че новата Е-класа щяла да се отключва със смартфон! Ще се отключва, ама друг път, ще кажат експертите от прокуратурата. Хитреците обаче, които са свикнали да нагаждат доказателствата по делата така, че да им се нарежда пасиансът, този път не са случили на лапнишарани. Официалният представител на "Мерцедес" за България направи на пух и прах твърденията на обвинението, че болтовете могат да паднат заради дрифт на място и острите завои. И дори уличи прокуратурата в един от най-шокиращите нейни грехове - да манипулира обстоятелствата така, както дяволът чете евангелието. Оказва се, че становището на дилъра на "Мерцедес" било редактирано така, че да обслужи тезата на прокуратурата. Ако болтовете не са стегнати добре, е възможно да се развият при шофиране по неравности и много завои, гласи то. Но за държавното обвинение уточнението за добре стегнатите болтове, изглежда, не е важно, тъй като не й върши работа. Затова смело заявява, че са се саморазвили.

От години сред обществеността се таи убеждението, че според някои институции всички българи ядем доматите с колците. Правят ни на дебили с нескопосаните си обвинения, заради които поредица знакови дела се провалиха с шум и трясък в съда, а героите в тях се разхождат на свобода. В затвора отиват кокошкарите, които попълват статистиката на независимата от всичко прокуратура, така че да има уста да лапа тлъсти хапки от постния бюджет на държавата. Да не забравяме, че същите тези господари на досъдебното производство и експертите им се изсмяха в лицето на българския народ, показвайки на практика как за броени часове може да се срине една банка.

Ние може и да сме  дебили, но в нормалния свят не са. Неслучайно подсъдим по прословутото дело САПАРД у нас бе оневинен, а в Германия съучастниците му - осъдени. Но да продаваш на краставичар краставици, твърдейки, че ония, дето правят "Мерцедес"-и, не знаят един болт да завият, е голяма излагация! И щеше да е много смешно, ако тази история всъщност не издаваше механизмите, по които българската прокуратура действа.

Спомняте ли си онези мрачни години, когато от кумова срама "Завод имени Сталина" беше преименуван на "Завод имени Лихачова". Предприятието бе преименувано, но всичко друго си остана същото...

Facebook logo
Бъдете с нас и във