Банкеръ Weekly

Коментари

Притеснението на един некорумпиран тип

С голямо съжаление искам да призная, че досега в живота ми не съм имал случай да бъда корумпиран. Изпитвам някаква празнота, тъй като не мога да знам какво е чувството да съм получавал рушвет.

Тази празнина ме лишава от житейска категоричност: как да кажа твърдо "Не на корупцията", след като съдбата е пропуснала да  ме въведе в ситуация?!

Заради този факт винаги когато се подписвам под известния призив, ръката ми трепва. И подписът ми не е същият.

Това силно ме притеснява.

При евентуален графологичен анализ експертите ще отбележат, че разликата най-вероятно се дължи на проблем от психологическо естество. Логично е предположението, че авторът на подписа спотаява дълбоко в себе си някаква истина, която не бива да излиза на бял свят.

И понеже в конкретния случая става въпрос за корупция, естествено е да се помисли, че човекът, който уж се подписва с две ръце под популярния призив, всъщност лъже.

А както е известно, затаяването на истина е престъпно деяние. Все ще се намери добросъвестен гражданин, който  по Закона за борба с корупцията ще подаде анонимен сигнал до компетентните органи. И тогава ще тръгнат едни проверки на МВР, ДАНС, спецзвеното "Антикорупция" към прокуратурата, НАП...

Иди после обяснявай, че ръката ми е трепнала, защото не съм корумпиран.

Въобще деликатен е въпросът за корупцията. За разлика от мен, на повечето люде дори окото им не трепва, когато твърдо декларират, че са неподкупни. С такива нетрепващи очи ни гледат политици, депутати и министри. И декларациите им за имотно състояние са празни и чистички, като тетрадка на първолаче.

Не им мигва окото и на повечето висши, средни и низши чиновници. Както главният публичен изпълнител в НАП Стефан Лозанов, който в продължение на месеци рекетирал собственик на малка фирма за разнос на плодове и зеленчуци. В замисъла му участвала и бившата служителка на агенцията, адвокат Велислава Кирилова.

Според говорителя на НАП Росен Бъчваров ставало дума за "организация, при която един служител на НАП очевидно върши безобразия". Не можело да се говори за схема, а за чист рекет, популярно обясни той. И заяви, че категорично не приема подобни корупционни практики. 

Сега, рекет ли е това, практика ли е - както в редиците на НАП, така и в сплотените колективи на администрацията, и високо по управленските етажи на държавата, не мога да твърдя. Сигурно, както казва говорителят на НАП, няма схеми, а само изолирани случаи на безобразия на отделни служители. И по тази причина липсва статистика на компетентните органи в тази посока.

Знам със сигурност само едно: дойде ли време да се подпиша под призива "Не на корупцията!", ръката ми ще трепне. А на други и окото им няма да мигне...

Facebook logo
Бъдете с нас и във