Банкеръ Weekly

Коментари

Порно парно протест

В България напоследък стана модерно да се протестира. За щяло и нещяло. Къде с основание, но по-често без. Важното е да се думка под прозорците на Министерския съвет, да те види властта. Или пък да затвориш "Орлов мост" и да отнесеш по една "благословия" на майка си от всички шофьори. Колкото по-колоритно е, толкова повече камери са гарантирани. Да минем обаче по същество. През седмицата една шепа наши сънародници в по-старшата възраст решиха да възроптаят срещу новите цени на парното в София, влезли в сила от 1 април. И размахаха бутафорни вериги, тръби и некролози в триъгълника на властта. 

Според протестиращите, на фона на намалението на цената на природния газ с над 23%, не било справедливо парното и топлата вода в столицата да поевтинеят само с 5.64 на сто. Към тези апели бяха присламчени и искания за сключване на индивидуални договори, ясни и разбираеми сметки за парно и топла вода и отпадане на сградната инсталация.

Вярно е, че всеки има право да протестира. Дори и като не си е платил сметките за парното, както стана видно от телевизионните репортажи. Ама като ще вдигаш аларма за нещо, някак си, поне от кумова срама, трябва да знаеш как стоят нещата. А нашите пенсионери протестъри очевидно не са наясно с документите, които обсъжда КЕВР.  Ако си бяха направили труда да погледат решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, щяха да видят, че всъщност топлофикациите са порязани там, където най-много ги боли - в цените за производство на ток чрез когенерация, който се изкупува задължително, и то на преференциална цена от държавната НЕК. Най-голямо е намалението за "Топлофикация Велико Търново" -  20.6%, при "Топлофикация София" е с 20.4%, а за останалите дружества понижението е в рамките на между 17 и 19 на сто. Само след няколко месеца това понижение ще се използва за намаляване цените на такса задължение към обществото, която всеки един потребител в страната плаща през цената на тока. 

Къса е човешката памет, спор няма. Защото нито един от тези "протестъри" със сигурност не си спомня (или удобно пропуска), че  през последните 5-6 години поскъпването на природния газ не бе отразявано изцяло в цената на парното. И за да не търпят топлофикациите финансови загуби, бе увеличавана цената за изкупуване на електроенергията, произведена по високоефективен метод. Само за да бъде поддържана цената на парното в София например бе определяна индивидуална добавка за изкупната цена на тока, която на моменти достигаше и над 120 лв. за мегаватчас.  Това се нарича кръстосано субсидиране и навсякъде по света води до значително изкривяване на пазара. Защо никой не протестира срещу това?

Facebook logo
Бъдете с нас и във