Банкеръ Weekly

раз-двааа

Пак викаме "хоп", преди да скочим

Управляващите виждат икономиката през розови очила.

"Икономически растеж от 3.1 процента. Основната лихва продължава да е нулева, но ще се забави тенденцията за понижение на лихвените проценти по депозити и кредити. Инфлацията леко да се ускори - до 1.1 процента." Такива са очакванията за втората половина на тази година, показва редовният месечен преглед на икономиката, изготвян от финансовото министерство. Браво!  Eкспертите, подшефни на финансовия министър Владислав Горанов, отчетоха, че очакват в последния месец от първото полугодие хазната да отчете излишък от 1.74 млрд. лева. Изпълнението на приходите ще е 51.3% от планираното за годината. Съпоставката със същия период на предишната година показва, че те ще се увеличат с 1 млрд. лв., или с 6.6 процента. Похвално!

Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова също е сложила розовите очила: "Всичко това е резултат от факта, че в България имаме политическа, икономическа и  фискална стабилност. Имаме предвидима данъчна политика и правителството постоянно полага усилия за подобряване на бизнес средата. Последните мерки са стъпките, които се правят за намаляване на административната тежест."

Икономическият оптимизъм е психологически много важен. Той вдъхва увереност и спокойствие на масите и ги тласка към трудов героизъм и социална отговорност (би казала примерно Корнелия Нинова). Но понеже в България политиката се икономизира, а икономиката се политизира, може да намалим малко градуса на фрустрацията.

В по-различен план ни виждат анализаторите зад граница. Потвърждават, че ще има пик в растежа през 2017-а, но предупреждават и за спад догодина. Сега икономиката на България ще нарасне с 3.9%, констатира стратегическият анализ "The CEE Banking Outlook" за Югоизточна Европа, представен на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Ръстът през 2018-а обаче ще се забави до 3.6 процента. Като основна причина специалистите отбелязват регионалните фактори, а не толкова вътрешнополитическите, т.е. "заслугите" на отделните правителства.

И тук идват още по-неприятните новини. Европейската комисия не промени прогнозата си за икономическия растеж на страната през тази и следващата година, но повиши очакванията си за инфлацията. В пролетната си икономическа прогноза от Брюксел посочват, че БВП на България ще се увеличи с 2.9% през 2017-а, като ръстът леко ще се забави до 2.8% през 2018-а. Колкото до инфлацията, комисията смята, че тя ще се ускори до 1.3% през тази година заради по-високите цени на комуналните услуги и от възстановяването на енергийните цени. Бюджетният дефицит пък ще се понижи до 0.4% сега и до 0.3% през 2018-а.

Международният валутен фонд (МВФ) пък завиши малко очакванията си за нашата икономика. Прогнозата му за 2017-а съвпада с тази на Еврокомисията - ръст от 2.9 процента. Предишната прогноза на фонда беше за 2.8% икономически растеж. За следващата 2018-а МВФ очаква ръстът у нас да се забави до 2.7 процента. Малко по-слаби са очакванията за динамиката на инфлацията - тя ще се повиши до 1% и ще се ускори догодина до 1.8 процента.

Накрая се чувстваме длъжни да коментираме. Струва ни се, че политици и анализатори чисто по комунистически подкрепят с доказателствен материал това, което Великият вожд и Любим ръководител е казал. Заложеното в управленската програма на ГЕРБ е реалистично, но има един много съществен момент, който е твърде оптимистичен. Става дума за очаквания икономически растеж и нивото на брутния вътрешен продукт за следващите четири години. Според него заложеното ниво на БВП от 120 млрд. лв. в края на пълен мандат на правителството на Бойко Борисов означава годишен ръст от 7-8%, който би следвало да започне да се реализира веднага.

Ха сега де!?

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във