Банкеръ Daily

Коментари

Не спира преброяването на наивниците в България

S 250 9510f786 d118 4666 94e4 e2c912182e92

В Париж тази пролет процъфтява измамата "Тука има, а тука - нема". Несвикналите на подобни номера французи се ловят като мухи на мед на ловките - най-вероятно балкански измамници, и постоянно залагат дребни суми, губят обикновено, след което хвърлят на мошениците по една-две банкноти.

Странно е друго: нито прехвалената френска жандармерия, нито първокласните общинска или национална полиции в Петата република не се месят, за да пресекат на място и на момента тези измами, които процъфтяват с пълна сила дори на метри от знаменитата Айфелова кула или в близост до Люксембургския дворец, където е Сенатът на Франция.

Друг е въпросът, че  в България, която има горчив опит с игрите от типа "Тука има, тука - нема!", с пирамиди от всякакъв вид и тип и с най-различни мафиотски групи, мошеничества също процъфтяват. Дори не става дума за наивни баби и дядовци, мятащи хилядарки през балкони и прозорци, защото "така иска инспектор Иванов от полицията". Става дума за най-различни схеми, включително и в интернет, които мафията по света и у нас развива с невиждан размах и с прилагането на най-разнообразни уловки, както и със завидна доза новаторство.

Според МВР  близо 100 души на ден "изгарят" в България от различни измами, като над половината от тях стават жертви на далавери в интернет, сочат данните за изтеклата календарна година. През 2017 г. МВР е регистрирало точно 2577 по-големи измами, като други над 1000 са нанесли само дребни щети на наивниците, лапнали като шарани кукичките с червейче на бандитите.

Друг е въпросът защо над 95% от делата, които е водило вътрешното ведомство през този период, са били срещу неизвестен извършител, а разкритите измами, в които влизат и такива от предишни години, са едва 662. Явно полицията няма достатъчно свои агенти в средите на криминалния контингент или пък те не й сервират точна и вярна информация. Другото обяснение е, че униформените не водят нужната статистика за деянията на известните й бандити и тяхното обкръжение.

Основните пострадали в графата "измами", според силовото министерство, са индивиди, доверили се на електронни писма с искане "да се обновят личните данни", изпращани уж от името на различни институции - банки, НАП, енергоразпределителни дружества и фирми за бързи кредити. Така бандитите научават почти безплатно личните данни на доверчивите наивници като ЕГН, номер на лични карти и номерата на дебитни и кредитни карти, сведения за банкови заеми и за бързи кредити. Или все неща, които трябва да са съкровена лична тайна и да се дават само на упълномощени оператори на лични данни, според закона.

Освен това бандитите искат и превод на пари кеш - уж такса за обработка на "постъпилата уточнена информация", с "единствената цел" да се избегнат в бъдеще неизбежни съдебни процедури. В повечето случаи става дума за не повече от стотина лева "такса". Според МВР има дни, в които до 30 човека са се вързали на подобни писма и са платили на бандите, част от които идват и от страни извън Европейския съюз. Нещо като модерен вариант на старите нигерийски измами, от които светът бе пропищял преди десетина години.

Това е горчивата истина за преброяването на наивниците в България. Всеки може да си представи и размера на измъкнатите пари, както и необходимостта от трансгранично сътрудничество между полициите и в тази сфера - измамите на дребно. Защото никога не трябва да забравяме народната пословица, че капка по капка прави вир, а левче по левче - милион за бандитите. И е редно парламентът да инвестира повече пари в борбата с кибер измамите и във филтрирането на спама и на невярната информация в Мрежата. Защото вече всеки има в ръката си компютър, смартфон или таблет. И трябва да помним, че "инспектор Петров" е многолик и наднича от всеки възможен ъгъл в един свят, пълен с бандити и мошеници.

Facebook logo
Бъдете с нас и във