Банкеръ Daily

Коментари

Налегнали са ни страхове, а спасение няма!

Любопитно изследване на агенция "Тренд" показва какви са страховете на българите. Близо 30 на сто от анкетираните например са признали, че не се чувстват сигурни не някъде другаде, а в дома си. В държава, в която непрекъснато се тръби, че МВР и полицията вземат мерки за осигуряване на спокойствието на българите, това е огромен процент. Очевидно обещанията на вътрешното министерство, че ще тури полицай във всяка паланка, не намалява безпокойството на хората. Напротив - понеже знаят, че клетвите на политиците са от ден до пладне, те се притесняват.

Да караме обаче подред. Най-голям страх българите берат от крадци - 78 на сто от изследваните. И това е обяснимо - ако взимаш 600 лв. заплата и си си купил с хиляда мъки телевизор за 500 лв. на изплащане, ще се друсаш от нерви дали някой кокошкар няма да ти влезе в къщата и да ти го отмъкне.

Логично, после следват циганите като дразнител - 64 % от хората са с уплах от присъствието им. Което също е обяснимо, след като държавата и политиците не си мърдат пръста, за да ги интегрират, а само прилапват европарите за тази политика. Междувременно циганите стават все повече -  при тях демографска криза няма. Или казано по тяхному, за чавета ромале нанай си феродо.

Почти толкова са и страховете от хулиганите. Опростачването на народонаселението е в ход - това е видно от умножаващите се информации за побоища между шестокласнички, тийнейджъри, зрелостници и прочие. Както е тръгнало, няма съмнение, че нормалните у нас ще стават все по-малко и следователно страхът им от роящите се дебили ще расте. 

Като прибавим и бежанците, се очертава една мрачна картина - българинът се е залостил с пет брави в къщи, с една ръка е прегърнал телевизора, а с другата стиска тръба от стария водопровод, за да брани "крепостта" си. Така или иначе, 38 на сто от запитаните са споделили, че изпитват страх от иноземците.

И понеже напоследък стана модно да се коментира прословутата Истанбулска конвенция, изследването на агенция "Тренд" в известен смисъл разочарова горещите привърженици на приемането й. Едва 2 на сто от анкетираните са признали, че е възможно да ядат голям бой от половинката си. Тънкият момент е, че анкетьорите не са се сетили да попитат какъв е делът на мъжете, отговорили положително на този въпрос. Но и без тези данни е ясно, че житейски основания за приемането на тази конвенция няма, защото налагането на половинката у нас не е спортна дисциплина, каквато е в други държави, включително и в такива, които претендират, че са измислили демокрацията.

Разбира се, би могло да се направи отделно изследване по този въпрос в Пернишко, защото там първи дефинираха, че "ако първио пол не бие вторио, значи е третио пол".

Въобще страховете на българина са много. В този смисъл 62 на сто са декларирали, че ако се почувстват заплашени, ще се обърнат към полицията. Но какво от това? Жителите на столичния квартал "Красна поляна" затрупват полицията с жалби от циганския тормоз, само че жалването не ги спасява от кютек за отмъщение.

Колкото за ролята на прокуратурата и съдилищата за решаването на такива проблеми - просто забравете! Там като задъвчат въпроса средна или тежка телесна повреда има, дали се е случило в кръга на неизбежната отбрана, или не и, току виж, животът на бития отминал. Неслучайно едва 21 на сто от нашите хора имат вяра на Темида.

За капак да добавим, че 8 на сто от участвалите в изследването са обявили, че ги е страх от самата полиция. В крайна сметка наистина е по-добре да изпиеш малка водка с приятели, отколкото да изядеш голям бой в полицейското управление. Така че - светът е голям и страхове ни дебнат отвсякъде!

Facebook logo
Бъдете с нас и във