Банкеръ Weekly

Коментари

Наглото ваканцуване на депутатите

Представителите на народа в парламента отново показаха, че са представители първо на себе си, после на избирателите. Съвсем егоистично в четвъртък (22 декември) те единодушно гласуваха да почиват от 23 декември до 6 януари догодина. В същото време онези, които ги пращат в парламента, ще празнуват по три дни около Коледа и Нова година, след което чинно ще отидат на работа.

Всъщност ваканцията на депутатите е по-дълга, тъй като на 9 и 10 щели да заседават комисиите в НС, а инак първото заседание е нарочено за 11 януари. Да отпочинем и на 11 януари - с нови сили, заяви несбъднатата майка на нацията Цецка Цачева, преди да удари звънеца за разпускане на събранието.

Не мисля, че народните представители са се преуморили от работа тази година. Например за тях Великден е по-велик, отколкото за всички останали, и по тази причина почиват повече. Сякаш те са свалили Христос от кръста и са умили тялото му... Отделно е лятната ваканция, платена, разбира се. А по президентските избори си гласуваха почти един месец почивка, също добре платена.

Освен тези бонуси повече от половината депутати имат по едно отсъствие, откакто 43-ият парламент работи. Само от началото на 2016-а  до лятната сесия те бяха натрупали над 700 неизвинени отсъствия от заседания в зала и комисии.

Това го няма в света на обикновените хора. За тях важи поговорката "който не работи, няма да яде". Макар че едва ли има друг народ по света като нашия, който да е измислил толкова афоризми за работата. Някои дотолкова се употребяват във всекидневието, че никой не си дава сметка за смисъла им. Например на въпроса какво правиш, отговорът у нас обикновено е - нищо, на работа съм.

Преди време Евростат изкара статистика какъв е брутният вътрешен продукт на човек от населението, тоест какво е произвел всеки европеец. Излезе, че българинът е на дъното на класацията - с 41 на сто над средното равнище за Европа. Докато един австриец е избачкал 120% над средното ниво.

Да оставим настрана сравнението с австрийците. Защото австриецът е възпитан и отговорен човек, спазващ строго правилата и законите, върху които е била изградена Австро-унгарската империя. А от републиката, мечтана от Васил Левски, е останало само едно тефтерче и горчивата въздишка "Народе????". Ако някой има съмнение за смисъла й, да си припомни думите на Дякона от разпита след залавянето му: "Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщата на тепсия".

Е, от идеите на Левски ни е останал и парламентът с народните избраници. И точно поради факта, че са едни от нас, не бива да ги натоварваме с някакви свръхочаквания. Какъвто матриалът, такива и депутатите, да ми прости бащицата на народа за парафразата. И за тях, като възникне въпросът какво правят, отговорът е същият - нищо, работят...

Все пак ще е изключително любопитно да се направи анализ на производителността и качеството на труда на българските народни представители с оглед на данните за брутния вътрешен продукт на работещия българин. Както и сравнение с колегите им по света. Макар че е достатъчно да преброим поправките в който и да е наш закон, за да се сетим за стария лаф, че луд умора няма.

Така че това е положението - заслужаваме си точно тези депутати, и това Народно събрание, дето от години не може да осъмне сплотено около девиза "Съединението прави силата". Заслужаваме си и участта, както се казваше в онази шега, че животът ни е реалити шоу, защото имаме 48 часа заплата и след това 28 дни "Сървайвър"...
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във