Банкеръ Daily

Коментари

Надценка "дръндавец"

Боко най-после отговори на духовния си баща.

Тато беше казал, че това, което е построил, не можем даже само да го боядисаме.

Боко го контрира: вече сме направили повече от Тодор Живков за държавата. И добави, че дори да се съберат постиженията на Живков и на цар Борис заедно, отново ГЕРБ ще е сътворил  повече.

Конфликтът между поколенията не за първи път добива вида на задочен словесен дуел между управленците. Преди година Боко определи магистрала "Хемус" като най-важното нещо за този му мандат. "Ако е било лесно, Тодор Живков да я е направил. Тя е до Правец - направил си я е да си ходи натам човекът, повече нататък  няма", припомни Боко.

Ех, защо ли  той пък не беше от Търговище. Или  - още по-добре от Варна...

Магистралите безспорно са хубаво нещо. Хубаво и полезно за развитието на една страна.

Бавели се. Ами бавят се - и при Тато, и при Боко.

"Тракия", която беше открита през 2013 г., е започната преди 49 години, през  1964 година.

Магистрала "Струма" пък, която трябваше да е готова за Олимпиадата в Атина през 2004 г., още я няма. Едва през  2007 г. бе открита първата отсечка от 19 км  между Даскалово и Долна Диканя, а сега широкият път едва е допрял Благоевград..

"Магистралата София-Ниш ще бъде открита на 1 май 2012 година." Това обещание даде премиерът Бойко Борисов през април 2010 година. Седем години по-късно строителството на българска територия все още не е започнало. В същото време, макар и със закъснение, сърбите бавно напредват към заветната цел и в скоро време от нашата граница до Белград ще има само 6-лентов лукс.

Кога стане - стане! Това е девизът на българските магистралостроители.

Но не е в това проблемът.

И по света има подобни примери. Миналата година беше завършена "Вечно строящата" се магистрала Салерно - Реджо ди Калабрия в Италия, започната през 1955 година.

През септември 2017 г., след 27 години строителство, магистралата, свързваща германския град Дрезден и чешката столица Прага, най-накрая бе отворена.

И т.н.

Проблемите при нас са от друго естество. От много по-друго естество.

Печели най-ниската оферта. После възникват форсмажори - високи подпочвени води, археология, спасяването на блатни кокичета, червен дръндавец, мечки, таралежи... Всички тези допълнителни затруднения изникват изневиделица. Държавата плаща и ако някой тури чертата, накрая може да излезе, че за най-ниската оферта съвкупно е платено повече, отколкото е било цената в най-неизгодната оферта. Заради - нека я наречем  надценка - "дръндавец".

Другото е качеството. Нови отсечки по Тракия наподобяват развълнувано море, но  това прави впечатление само на пътуващите. Не се търси отговорност - нито се ремонтира, нито се санкционира.

Защото качеството не е от значение. Да сте видели сондажни дупки по магистралата, които да изкарат на светло хоризонталния профил на насипите? Да знаете, че има технологично време за слягане на отделните пластове? Да сте чули някой някога да е споменал у нас за коефициент на съпротивление на асфалтовата покривка, което е задължителен показател за пътното строителство по света? Да мери някой напречните наклони, което да гарантира, че при дъжд няма да се пребием заради аквапланинг?

Най-ниска оферта, никакво качество, никакви гаранции. Да ви мирише на корупция от най-високо ниво?

Стара е тази история - мафиозите най-много си падат по наркотици и... по строителство на магистрали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във