Банкеръ Weekly

Коментари

На лов за дребен корупционен дивеч

Съдия Даниела Дончева - председател на САС

Докато управляващи и опозиция се дърлят кой да назначава шефа на бъдещата антикорупционен орган, а публиката се съмнява че той изобщо ще свърши нещо повече от сегашните, караме по българския антикорупционен модел. Специфичното при него е, че хваленето за антикорупционни успехи не секват, но корупцията върви на пълни обороти. Но ако човек гледа телевизията, няма седмица без титанични успехи и в двете направления. 

Тези дни установиха, че полицейски шеф в Пловдив бил активен участник в схема за телефонни измами. През 2012 г. му запалили два автомобила, но това не разколебало трудовия му ентусиазъм и дори направил скок в кариерата. Имало различни (разбирай - много) версии за връзките му с криминалния контингент през годините, но били недоказани. Каква по-добра атестация да станеш началник на колеги, които са наясно че играеш с бандитите?!

Съдията от Окръжния съд в Ловеч Иван Иванов пък беше арестуван след нощна гонка с полицаи. Возел се с криминално проявен мъж в джип с включен боен фар и отказал да спре на подадения от униформените сигнал. Погнали го, гърмели по него, а когато успели да го арестуват, открили в колата две пушки със стотици патрони и черна маска. Разследват го за бракониерство като един прокурор, който беше сгащен с огромно количество риба.

Можело, значи. Но все за кокошкари, ловци и рибари. Сега шестимата цигани, задържани с полицейския шеф, и родата им ще свидетелстват в един тон, че полицейският шеф е невинен. А съдията и спътникът му вече твърдят, че  се разхождали в полунощ със заредени пушки и се изгубили. Пък и на терена нямало надпис да е ловно стопанство. По-късно може да добавят, че са сметнали ченгетата за мутри, и затова са побягнали. Примери - бол, синът на един автотърговец спря и беше отвлечен.

От кулинарната гледна точка сегашното специализирано звено "Антикорупция" има вкус към дребните риби. Понякога излиза обаче като на тепсия едър дивеч, без дори да е търсен по нощите. Като например скандалът в Софийския апелативен съд (САС), който гръмна посред бял ден и просто вади очите. За справка - това е съдът, който отменя като втора инстанция дори малкото осъдителни присъди на Софийския градски съд по знакови дела за корупция във властта.

Та на съдията в САС Милен Василев явно му е кипнало и ето какво направи. Написа заявление до председателката Даниела Дончева, в което я уличава в корупция. И го закачи в коридора на съда, та да го прочетат всички негови колеги. В случая екшънът не е с полицейско участие, но пък разкрива светая светих на съдебната цитадела.
На съдия Василев му паднало пердето, след като Дончева го преместила от един състав в друг без решение на общото събрание. А пък себе си наместила на неговото място, като поела разпределените му вече дела.

Преследваните от нея с този ход цели според съдия Василев са две:

- "1) да се накаже този, който много знае (много плоско от ваша страна);

- 2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик, измежду които (каква случайност) и въпросното търговско дело №2632/2017 г. с предмет иск за 102 млн. лв., към което вече сте проявявали нездрав интерес".

Делото е част от производството по несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"При така описаните събития у мен остава силното съмнение, че това е проява на корупция от ваша страна (макар да нямам доказателства за последното). Зарязвате собствения си състав в гражданско отделение с пет висящи дела, зарязвате дори и мястото на бившия заместник-председател Стефан Гроздев в 11-и състав на Търговско отделение (където също има пет висящи дела на този доклад) и отивате на тежконатоварен състав с поемане на всички висящи дела на редови съдия. Не знаех, че сте толкова работлива", пише Милен Василев.

В подкрепа на последното съдията напомня, че само десетина дни по-рано предложил на Дончева да повиши натовареността си от 38 на 50%, на което тя погледнала "с насмешка". "Следователно не желанието за работа е било водещо при преместването ви, а нещо друго. Единственото логично обяснение е, че това друго е свързано именно с нездравия ви интерес към въпросното т.д. 2632/2017 година. Предполагам, че като го приключите, бързо ще се ометете и от този състав и ще отидете на друг апелативен състав", добавя съдия Василев.

И завършва заявлението си за подмяна на заповедта с "неуважение и пожелание със здраве да си харчите честно спечелените пари". Не вярваме обаче звеното "Антикорупция" да се заеме със съдебните суджуци, какъвто е този казус. Такъв е моделът!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във