Банкеръ Daily

Коментари

Модел ли е, да го опишеш?!

Родилните мъки за българския антикорупционен модел достигат пикови стойности. Толкова трепети заради поредния изтърсак бива ли?! Докато дялкат едноименния закон, мислят как да не работи. А ако работи, да е само срещу другите. 

Допреди няколко месеца никой от постоянното  политическо присъствие не обелваше дума за борба срещу корупцията. Премиерът Бойко Борисов твърдеше, че такова животно у нас всъщност нема - той докопвал корумпетата предварително, а те си знаели, че няма да има милост и пощада. През юни обяви, че "берем плодовете на изключителна съдебна реформа". И се закани, че администратимната реформа "този път ще се случи". 

Нищо подобно, разбира се, не се е случило и няма да се случи - КОЙ реже клона, на който седи?!  Всички се втурнаха обаче като по команда да пишат антикорупционен закон, като че ли им натиснаха копчето. Ще правят нова мегаагенция от стари кадри с мижав принос в тази насока. От много желание и тичане по консултации не може да бъде избистрен обаче моделът. Модели - колкото щеш, румънският е на две крачки, но те ще правят български. Онзи не ставал, понеже много невинни управници влизали в затвора. 

Иван Хаджийски може да е написал "Оптимистична теория за нашия народ", но всички го знаят с картината, която оборва. А именно: Българска работа (конгрес, културно тържество, състояние, обществени предприятия и пр.), това е работа необмислена или недомислена, зле започната, без ръководство или нескопосно ръководена, която сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи само за позорна регистрация на печалните си герои”. Въпрос на модел...

Антикорупционният консенсус между управляващи и опозиция е за пред Брюксел, еврофондовете и инвеститорите,. Той не е за българите - нито има за цел ревизиране на резултатите от грабежа на прехода, нито цели промяна на властовите механизми. Колкото вълкът ще опазва кошарата, толкова задкулисието ще се бори с корупцията. Затова най-важното е кой да контролира борбата.   

От ГЕРБ искат ръководството на антикорупционната агенция да се назначава от парламента, защото имат мнозинство и ще турят свои хора. От същите съображения БСП държи това да направи президентът Румен Радев. По думите на Корнелия Нинова, "трябва да намерим 15 души в държавата, които да бъдат абсолютно независими и добре платени, а самият закон лесно се пише". Само че независимостта се определя от това кой те назначава.

Както каза Радев в първия ден на политическия сезон, "как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство - няма логика". В търсене на логиката макет на българския антикорупционен модел може да бъде показан на свикания от президента по тази тема за октомври Консултативен съвет по национална сигурност. Както заради недоверието във властовите помисли, така и защото свикнахме с корупцията. За мнозина тя се превърна в професия, а хляб не се подритва.

Главният прокурор Сотир Цацаров също не харесва румънкия модел, при който арестуват и обвиняват едрите риби без да питат неговия колега. Цацаров е против антикорупционната агенция да подслушва самостоятелно и настоява кръгът на разследваните властовици да бъде силно стеснен.  Иска и синхронизиране на правилата с НПК, по който никой високоетажник не може да бъде осъден. А всички в хор са категорично срещу анонимните сигнали и защитата на онези, които сътрудничат на антимафиотите. Който дръзне да донася, да си направи сметката. 

Не било ясно и какво означава тест за почтеност, какъвто е предвиден за бъдещите кадри на агенцията. То само тази неяснота стига, други не ни трябват. КОЙ у нас може вече да каже що е почтеност?!
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във