Банкеръ Weekly

Коментари

Кучешки времена

Времената са кучешки, но иначе всичко е наред. Ротвайлер разкъса дете в двора на столично училище. Е, какво от това - същото правят непрекъснато питбулите, доберманите и цялата зверовита фауна от домашни, улични и квартални любимци. А бащата, детето и свидетелите в случая очевидно се превземат.

"Това е най-големият кошмар, който един баща може да преживее - да види детето си, разкъсвано от някакъв звяр!", изплака таткото.

"Тате, обещай ми, че като се приберем, никога повече няма да излизам от къщи!", драматизира детето.

"Чухме неистов вой и видяхме 40-килограмово куче, което беше захапало дете и го размахваше и разхвърляше като парцалена кукла. Беше потресаващо - като в някакъв сюрреалистичен филм! Едно момче опитваше да отвори устата на животното, но то просто нахапа пръстите му и продължи буквално да яде детето...", доливат масло в огъня свидетелите. 

Баналната за всекидневието на прехода случка пълни 15-ина минути в сутрешен телевизионен блок. Специалист кучкар уверява експертно, че няма причина за забрана на опасните видове подобно на Франция, Германия, Италия и прочее  дестинации. Решението било да изучим навиците им, да се съобразяваме с тях и да не ги закачаме без причина.

Началник в столичния инспекторат пък обобщава, че решението не е в санкциите, за каквито изобщо нямал данни, а в съзнанието на гражданите. Не казва обаче какво да бъде решението за селяните, които са мнозинство в столицата като съзнание и манталитет. А водещият търси под вола теле само и само да избяга от истината и решението на въпроса. Нормално - бива ли да посее съмнение в своята либералност?!  

Живея буквално на входа на един от софийските паркове - най-хубавият. Като изключим безхаберието на общината по поддръжката му в него всичко е също наред. Безброй четириноги любимци без каишка и намордник, с чиито примитивни инстинкти и естествено море от екскременти е редно да се съобразявам, докато тичам или се разхождам. Още по-естествено опасни са стопаните им, които не търпят грам забележка относно примитивното си поведение. И все не мога да повярвам, че тези хора са ходили в Европа и други маркови дестинации. Умът ми тесен за тяхната душа е. 

Както пиша за парковия и общоградски зверилник, гледам последните демографски данни на Евростат. Не може да бъде - за последните десет години населението на България намаляло с повече от 400 хил. души, колкото е населението на област Бургас. Според прогнозни данни на националната статистика негативната демографска тенденция щяла да продължи и през следващите години. През 2020 г. падаме под 7 млн., през 2040 г. - под 6 млн., останалото е въпрос на проста математика. 

Да, статистиката е порочна. Както изкараха джендърите трети пол, а мъжете - насилници по дефиниция, така да преразгледат визията за семейството. Това, което виждам в парка, е моделът "мъж-жена-куче". На 20 кучета - едно дете. Как го правят не знам, но всички гледат много умно в телефоните си. Вероятно там някъде е тайната на прехода от човека към животното и от демокрацията към оскотяването.

Между другото, какво стана с онази инициатива "Бебе на борда"? Жена с такава значка в метрото никой не е видял и няма как да види. Съвсем в реда на нещата е интерес към такива значки да няма, щом като бременна жена не можеш да видиш със седмици. Всички са обаче с телефон на борда и го милват втренчено като най-свидното в живота. 

Като стана дума за демокрацията, и там всичко е наред. Онези от "Фрийдъм хаус" твърдят в последния си годишен доклад за страните в преход, че демокрацията в България спаднала с нови пунктове. Най-лошо било със свободата на медиите, корупцията и местното самоуправление. Ами нормално е, щом местните власти не правят това, което трябва да правят, а медиите не говорят това, което трябва да говорят.

Дай им на такива демокрация и им гледай сеира. От сутрин до вечер мъдруват експертно върху морал, човешки потенциал, икономика, но разсъждават все наопаки. Та, кучешки са времената, но иначе всичко е наред...


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във