Банкеръ Weekly

Коментари

Компромат "пусна кръв" на ГЕРБ

Заминават си депутат и заместник-кмет на София

S 250 a353f734 d7b7 4a30 bba2 66ffbcd61bb5

Съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е спечелил обществена поръчка за направата на 60 спирки за градския транспорт в София - дейност, за която е отговорен и заместник-кметът по транспорта на столицата Любомир Христов, а възложител е Центърът за градска мобилност. Става дума „само“ за 236 730 лв. общински пари. Или за ресурс от нашите местни данъци.

Според независими експерти обаче тези цени са надути два пъти или поне със 100% спрямо реалните. Така че печалбата „отгоре“ е също толкова и тя няма как да бъде обяснена разумно на данъкоплатците. Съпругът на депутатката стана обект на разследване на "Нова телевизия", която излъчи в ефир и поредица от снимки. На тях пред къщата на депутат Коцева в Самоков ясно се вижда служебната кола на заместник-кмета на София по транспорта Любомир Христов. Христов ходил там многократно през уикендите - вероятно на софра.

И тук започва голямото прехвърляне на горещия корупционен картоф от едно частно дворче в друго частно дворче. Заместник-кметът на София веднага призна за познанството си с депутатското семейство - къде ще ходи, след като са го снимали, и то неведнъж там, но уточни, че обществената поръчка е пусната от Центъра за градска мобилност. А той е юридическо лице - т. е. фирма, има собствено управително тяло, собствени процедури, собствен бюджет и т. н. С една дума, Христов е напълно невинен и е напълно възможно съвсем скоро именно чистачката от ЦГМ баба Пена, поддържаща заради мизерната си пенсия хигиената там, да излезе виновна за корупцията при обществените поръчки и да се лиши и от минималната работна заплата, на която днес се радва от все сърце.

Впрочем корупционните случки по върховете на управляващата партия не са от вчера. Така и не разбрахме за какво точно си отиде Искра Фидосова, както и защо е напълно невинен синът на онзи депутат от ГЕРБ, който бе хванат на пътя в кола с наркотици от петричката полиция. След осемчасово разследване обаче синчето бе пуснато, а баща му твърдеше из сутрешните блокове по телевизиите, че няма нищо общо със случая. Както и синът му случайно попаднал в чужда кола с наркотици.

Нещо, в което ние безусловно вярваме.

На този фон - случаите не са един или два, управляващата партия затъва предизборно и в друг неприятен феномен - творене на компромати. Не знаем кой е снимал многократно заместник-кмета на София пред къщата в Самоков, но явно ударът по депутат Ирена Коцева се цели по-високо - вероятно в Йорданка Фандъкова като кмет или в Цветан Цветанов като шеф на парламентарната група, а защо не директно в премиера Борисов. Защото проследяването с фотоапарат на заместник-кмета е типична частна полицейска операция със СРС. Или ако снимките са на екипа на "Нова тв", то някой му е прошепнал да снима когато и където трябва. А подобни полицейски трикове ги владеят най-много в ГЕРБ, където ексслужителите на МВР са в голямо мнозинство.

Впрочем премиерът веднага изпълни своята закана пред събранието на управляващите отпреди седмица - че няма да има милост за корупцията, и поиска незабавно оставките на Ирена Коцева и на заместник-кмета на София. Реакцията му е обяснима -  идват избори и пренареждането на козовете в ГЕРБ върви с пълна сила. Което значи, че ни чакат и други здрави разкрития.

Facebook logo
Бъдете с нас и във