Банкеръ Weekly

Коментари

Канарчета на всеки километър

Остана малко повече от месец до изборите, но усещането, че следващото Народно събрание ще предложи богати възможности за факултативни форми на парламентарен живот, вече се консолидира.

Явно следващият парламент ще е по-нетрадиционен, консенсусът ще е възможен в непознати досега проявления, постигани в свободноизбираеми тематични общувания. Например тясно сътрудничество на парламентарните групи в кратки и нетолкова кратки музикални форми. Възможности за утвърждаването им има, след като към Народното събрание вече напира истинско съзвездие от певци и музиканти. Ето я Нона Йотова, която от "Синьо безвремие" скочи в дълбокото червено такова.

Въпреки това пред нея се очертават варианти за намиране на общ музикален език с Калин Вельов, който след "Тумбаито" пък се подслони във вигвама на Винету. На основата на магическия реализъм в песенното творчество на Йотова и горещия кубински ритъм на перкусиониста Вельов е възможно да се родят новите синкопи на парламентарния консенсус между БСП и ГЕРБ, подкрепени от пънк-иконата Светльо Витков, настоящ реформатор. Само си представете триото, което припява: Бате Гойко ти си мъж, бате Гойко е веднъж! И Цецка Цачева, която вещо дирижира и приглася... Невиждано!

На друга плоскост ще приложат уменията си двамата видни бивши атакисти Камен Петков и архонт Слави Бинев, които вече защитават програмата на ДПС. Завидното им качество да преминават на спринт от един на друг политически фланг разкрива таланта им на бекове с офанзивни функции, които са много ценени в съвременния футбол. Ако политическата им амбиция не беше толкова голяма, те с успех биха могли да подсилят всеки отбор от Първа професионална футболна лига, а дори и националната гарнитура. Присъствието на видната отвсякъде фигура на депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото не тайна, че е орисник на бившите грандове ЦСКА и "Левски", би отворило безпроблемно пътя им към зеления килим. Всъщност политическата им кариера спокойно може да се съчетава с участие във футболен отбор на Народното събрание, за какъвто любителите на тази игра отдавна мечтаят.

Гилдията на артистите вероятно ще е втората по големина по банките в парламентарната зала. Оказва се, че "Сезонът на канарчетата" за Евгений Михайлов не е свършил и е време за неговото продължение. В главната роля ще е самият Михайлов, който ще продължи да вае образа на яростен и непримирим борец с танковете на Петър Младенов, но този път обстрелващ бронираната гръд на червената Корнелия от окопа на Лютви Местан. И макар че за нея бронебойни патрони няма открити, може да се превърне в лесна мишена. Особено ако Корнелия като шеф на социнтернационала се омаломощи от съперничеството си със Станишко, този ПЕСоглавец (така де, човекът, който оглавява ПЕС).

ДОСТлукът между Михайлов и Местан може да претърпи драматични поврати - например ако се окаже, че старата политическа любов на лидера на ДПС е неръждавейка и той изведнъж се върне в лоното на СДС, но като Владимир Зидаров (каквото беше българското му име в началото на 90-те).

Възможен е, разбира се, и друг вариант - самото СДС непринудено да се влее редовете на ДОСТ, като брилянтиновият Божидар Лукарски се озове редом до стайлинг иконата Местан. Но това е въпрос на режисьорски прочит и най-вече подлежи на одобрение от Ердоган.

Очевидно звездите от сцената и екрана ще намерят плодотворна почва за развитие в парламента. Присъствието на Ламбо, Ивайло Захариев от "Под прикритие", на Елиза Григорова, Веселин Калановски от "Хотел България", на известния мим проф. Александър Илиев в залата може да се сравни само с гламура и атмосферата на "Оскарите" и обещава артистизъм на парламентарния дебат.

Но въпреки това ни гризе съмнението, че в цялото това богатство на видове, жанрове, стилове и направления в изкуството, пренесено в Народното събрание, ролята на нас, избирателите, май отново ще е на канарчета. На всеки километър...

Facebook logo
Бъдете с нас и във