Банкеръ Weekly

Коментари

Каквато ни "Геоикономиката" - такава и икономиката

Проф. Соня Докова се къпе в любовта на своите студенти.

Социализмът роди железния императив "Учи, мама, да не работиш!" После се оказа, че можело и по-лесно. И да не учиш. Поредният пример даде професорът от УНСС Соня Докова при изпита на студенти по предмета "Геоикономика и регионално развитие". Докова, която освен преподавател е и шеф на едноименната катедра, написа тройки и четворки на студенти, предали празни листове. Но не по милост, а въз основа на отправена от нея оферта.

Всичко щеше да си е наред, ако един от студентите - Кезим Медев, не беше изтипосал професорката във "Фейсбук". След като закъсняла с половин час за изпита, взела да ругае асистентите. Пет минути по-късно обявила, че който иска оценка среден (3), да остави празните си листа и да напусне залата. Шок, изненада? Нищо подобно, 90% от бъдещите икономисти се изнесли яко дим. След още 10 минути Докова изстреляла второ подобрено предложение - желаещите оценка добър (4) да направят същото.

Останали само четири човека, от които половината били изгонени, а за последните двама изпитът приключил половин час преди обявеното. Предали работите си и минута по-късно били оценени със слаб (2) за "разтягане на локуми". Студентът Медев завършва поста си с максимата на Марк Твен: "Никога не съм позволявал на училището да попречи на образованието ми."

И само дотук стига. Но у нас няма свинщина, която да не може да бъде още освинена. След назначената в УНСС вътрешна проверка решили да накажат професорката със "Забележка". Само че не успели, защото тя решила да се пенсионира. Медев обаче отнесъл "Последно предупреждение за отстраняване" от ВУЗ-а, тъй като нарушил неговия правилник и уронил името и авторитета му. “Един млад човек трябва да носи отговорност за изявите си в социалните мрежи, които уронват престижа на организацията, в която работи“, твърди най-сериозно заместник-ректорът и председател на проверяващата комисия доцент Миланка Славова.

И още от кочината. Подобно на съселяните на Ценко Чоков състуденти на Медев организират протест в защита на ... Докова. Те рисуват образа й на "изключително ерудирана и можеща да подготви студентите за техния професионален път". Била "жена с характер и изключително чувство за хумор, с което успя да ни спечели всички". Именно в нейните часове аудиториите били винаги пълни. А поведението на Кезим Медев било "недостойно и целящо единствено лична облага с цел пиар".

Очакваме Докова да преосмисли решението си за пенсиониране, а на Медев жална му майка. Да не забравяме, че арестуваният преди време за корупция при семестриални заверки и изпити асистент Петкан Илиев се оказа борец срещу корупцията. И още си преподава.

Каквото в държавата и Галиче, такова и в УНСС. Хубаво е обаче нещата поне малко да се разграничават. Видно е от състоянието на националното ни стопанство, че то е далеч от световното. А икономиката ни е далеч от геоикономиката. 
 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във