Банкеръ Weekly

Коментари

И по Коледа - без антикорупционни чудеса

Идеята на бизнесмена Ивайло Пенчев, собственик на компанията за производство на стени за катерене Wаlltоріа, да удари корупцията в сферата на обществените поръчки чрез интернет платформата си за търгове Аuхіоnіzе, заслужава поздравления. Пенчев се зарече по Коледа да предостави платформата, за да могат всички държавни институции, които искат да обявяват процедури по обществени поръчки, да го сторят там. Това ще е абсолютно безплатно, заявките за търговете, подаването на офертите, класирането и резултатите ще бъдат публични и прозрачни, обещава бизнесменът.

Така целият народ ще може да вижда как протича процесът на търга и как се възлага поръчката, обясни Ивайло Пенчев. Според него няма място в света, естествено - още по-малко в България, където чиновниците да искат да си вършат работата прозрачно и да не харчат парите на данъкоплатците на тъмно. В момента, в който държавната администрация започне да ползва Аuхіоnіzе, цените ще паднат с около 30% минимум, а това са 2-3 млрд. годишно, които няма да бъдат откраднати, заяви в емоционално телевизионно интервю бизнесменът.

Идеята е прекрасна, но бас се хващам, че няма да се намерят кандидати да откликнат. Това е все едно бай ти Ганьо да се откаже от Солунската митница, дордето нашата партия е на власт! Изтърва ли се такъв келепир! 

Преди години еврокомисарят по вътрешните работи на ЕС Сесилия Малстрьом обяви в прав текст, че България има най-корумпирания държавен апарат в общността и е на първо място по злоупотреби с обществени поръчки. Тогава тя цитира доклад на "Трансперънси интернешънъл", според който в тази област у нас липсва прозрачност, тъй като най-бедната държава в ЕС не публикува печелившите оферти за обществени поръчки.

Собственикът на Wаlltоріа очевидно е тръгнал да се катери по отвесна стена, чийто връх е недостижим. След като в сърцето на ЕС отдавна са наясно с корупционните язви в българската държава и досега нищо не са могли да сторят за излекуването им, какво да очакваме да сътворят по високите етажи на нашенската власт?! Ако държавният апарат искаше да стори нещо, отдавна щеше да предложи закони, които да разкъсат докрай булото на тайнственост около обществените поръчки. И най-вече - да затворят онези вратички в съществуващите регламенти, които предвидливо са оставили за своите хора.

Има още един довод за това, че въпросният бизнесмен романтик се катери по отвесното, без изгледи да стигне далеч. Представете си само за миг, че неговата идея се реализира - какво ще стане с прословутия Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, или т.нар. БОРКОР? До ден днешен едва ли може да се намери някой, който внятно да обясни що за център е това и какви са резултатите от работата му - седем години след появата му на бял свят?

Въобще всичките онези агенции, звена, дирекции, инспекторати и прочие структури, които имат антикорупционни задачи, ще станат излишни само с появата на онлайн-платформа за обществени поръчки, за каквато говори Пенчев. Но дордето "нашата партия" е на власт, все някъде трябва да се хранят нашите верни партизани, нали?! А и някакви си 2-3 млрд. лв. от обществени поръчки, измъкнати под масата, не са за изпускане, все пак...

Така че - дотук с романтичната вяра, че по Коледа може да стават чудеса. Чудеса прави само т.нар. политически елит, но за себе си. А на нас ни пуска в комините опакованите си с лъскава хартия празни приказки.

Ако същият елит имаше намерение да се бори с корупцията, най-напред щеше да направи прозрачно финансирането на партиите си. Така, както сториха във Финландия преди седем години, като промениха закона за политическите партии, така че и на кьоравия да е ясно как става финансирането на кандидатите за изборите.

Между другото това е същата Финландия, която заедно с Германия и Холандия преди време ни наложи вето за влизането ни в Шенген. Ако сте забравили - заради корупцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във