Банкеръ Daily

Коментари

Хората бягат от призовките с фалшиви адреси

Какво ще направите, ако в един прекрасен ден откриете на оградата на вашия двор или на вратата на вашия апартамент призовка или уведомление от Районния съд, адресирани до напълно непознато вам физическо лице. Което обаче се е легитимирало  пред света като жител на вашия дом, въпреки че живее, примерно, в другия край на София? Как ще реагирате и ако съседите ви почнат да подпитват какви са тези невиждани и нечувани от никого индивиди, за които властта разчита, че ще получат призовката си точно на вратата на вашия дом? Защото от съседите не може да се скрие абсолютно нищо. Поне не за  дълго време. Още повече че призовката е известие с открит текст.

И още:  дали, примерно, в Столичния районен съд празните бланки за призовки се водят като някакъв документ за служебно ползване или се търкалят навсякъде и всеки може да си сложи  в чантата шепа-две празни бланки, да  ги попълни и да си ги лепи, където намери за добре. Дори с простата  цел  да тормози или да плаши комшиите, на които има зъб. Което е също една житейска възможност.

Но има и по-съществен въпрос. Колко ли дела в наказателните или в гражданските съдилища са били забавени, влачени с години или направо забатачени само защото подсъдимият или ответникът по това или онова дело не са били призовани съгласно закона? А не са били призовани, защото не са си получили призовката. Или колко банки и фирми за бързи кредити са били завлечени от балкански тип тарикати, дали при сключването на договора за финансиране един фалшив адрес?

На пръв поглед е много трудно да пробуташ чужд адрес като твой, защото уж имаш лична карта. Но се оказва, че това не е никак трудно, защото имаме основен и настоящ адрес, и именно той  може да свърши работа като маскировка за извършването на противоправни действия.

Това не са празни предположения или фантасмагории. Например по стръмните и тесни сокаци в българските предградия или по-малки селища като Драгалевци например са заявили настоящ адрес  редица индивиди, търсени от правосъдието. Там им  пращат и призовките. Вместо отговорните звена първо да видят в съда, в полицията или в прокуратурата къде  е постоянният адрес на тези хора. И да ги търсят там  - с много по-голяма вероятност да ги намерят или даже да ги хванат. Или поне да научат къде може да са се позиционирали в момента.

Това не са въпроси от учебни тестове за бъдещи юристи. Това са действителни казуси от българското всекидневие. Има много имоти, които явно са влезли в базите от  данни на мафията, и затова  входните им врати са облепвани периодично от някого с призовки. Всъщност адресирани  до неизвестни лица от мъжки и от женски пол, които трябвало да се явят еди-къде си по това или онова дело на тази или онази дата. Имената са различни, номерата на делата - също. Но това не пречи на собствениците на имотите да изпадат в стрес  през 2-3 месеца.

Някои от въпросните  собственици, получили тези хартии, ги мачкат и хвърлят с омерзение в коша. Други ги събират и ги носят я в МВР, я в Софийския районен съд, или  дори в прокуратурата. А впрочем съществува и още един проблем: напълно е възможно този, който къса и хвърля призовките, изпратени на фалшив адрес, да отговаря утре за укривателство. Което си е направо шокиращо. Докато ответникът или подсъдимият се разхожда на свобода, невинният да пише надълго и нашироко "Именувам се..."

Засега описаният твърде "игрив" ред за използване на призовките е преобладаващ, а отговор на изложените по-горе  питания няма - в МВР и в съда  само вдигат рамене. И потокът от призовки с неизвестен получател на чужд адрес не спира.

Човек от гората

Facebook logo
Бъдете с нас и във