Банкеръ Weekly

Шах и мат:

ЕК обвърза европарите с независимостта на Темида!

Януари, зима е. Въпреки призоваващата към смирение пред природните закони фолклорна мъдрост "Дебел сняг- дебел комат" отсега всички мисли са насочени към пролетта. Да сме живи и здрави, и най-сетне да се хванем за зелено - така може да се обобщят надеждите за приближаващия край на зимата.

Мислим за пролетта и по други причини, далеч по прозаични. Ясно е, че зеленото не излиза от главите на народа по отколешна традиция. Едно заради по-евтината салата. Второ - заради научно доказания факт, че фотосинтезата, на която са подложени голяма част от българите, дава повече енергия, ако слънчецето все пак грее.

Тези дни обаче се изясни и че т.нар политически елит също е вперил поглед някъде в недалечното бъдеще, след броени месеци.

Да сме наясно - едва ли евтината салата е приковала погледите му. Не е и фотосинтезата, защото политиците смучат енергията си от лобистки закони и раздаване на обществените поръчки, от комисионите и рушветите. Нашенските политици са съвременни вампири, които виреят в тъмнината на задкулисието.

Знайно е, че слънцето, на което политическият елит и особено управляващите посвещават благодарствените си химни, са еврофондовете. А тези дни стана известно, че през май ще бъде публикуван бюджетът на ЕС, който по предварителни сметки щял да е близо 1 трилион евро. И голяма част от него ще се разпредели в еврофондовете.

Та, вторачили са се към тяхното слънце политиците и потриват ръце. Управляващите - с надежда да се вкопчат в още един период на раздаване на европари. Опозицията - с лелеяна мечта противниците й да станат от държавните кресла, та да седне тя. 

От Еврокомисията обаче са замислили пъклен план. Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова предложи революционна идея - условието за достъп до фондовете на всяка страна е: да преминава през тест за независимост на правораздавателната система. И навярно ще се пребори за приемане на предложението, тъй като тя ще участва в подготовката на новия бюджет.

Предвид окаяното състояние на нашенската Темида, описвано в поредица от мониторингови доклади на ЕК, се очертават няколко възможности:

1. След положения тест изпитната комисия извършва ритуално самоубийство.

2. Изпитващите позволяват достъп, но до архивите на дирекция "Музика и забава" на БНР.

3. Комисията препоръчва уъркшоп за български магистрати по сюжета на картината на Фьодор Решетников "Опять двойка".

4. ЕК ревизира теорията на Дарвин за еволюцията и след това закрива Европейския съюз.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във