Банкеръ Weekly

Коментари

Е, кой да набие обръчите на Здравната каца?!

Публичният ресурс продължава обилно да изтича от Здравната каса, но тук-таме и запушват пробойни. В Пловдив удариха корупционна схема и задържаха петима души, трима от които - високопоставени служители на местната РЗОК. Един от тях, д-р Иван Деспотов, е шеф на медицинското направление в касата, с два опита да стане директор. Владимир Манев от аптечния й отдел пък одобрявал договорите с аптеките за доплащането на безплатните лекарства. При ареста в колите на групата са открити куп пари и медикаменти.

Ден по-късно разследващите оповестиха, че бандата е прибрала повече от 1 млн. лв. чрез дублиране на рецепти на реални пациенти през фиктивни аптеки фантоми и чрез  изписване на скъпо струващото безинтерфероново лечение на хепатит С. Така един пациент си получавал лекарството веднъж напълно реално от съществуваща аптека и втори път - фиктивно от аптеката фантом. Веригата от фиктивни търговски обекти била регистрирана на името на социално слаб, а "мозъците" на схемата живеели в истински лукс. Деспотов притежавал истинско имение и няколко луксозни автомобила.

Цялата схема се крепяла на "слабости" в софтуера на здравния фонд, заради които контролът на изписаните лекарства се осъществявал някъде след три месеца от тяхното получаване.

Като чуем деликатния израз "слабости", веднага се сещаме как се строят палати. Нито директорът на пловдивския клон на Здравната каса знаел, представете си, какви ги вършат най-важните му подчинени, нито централното управление в София усетило, че го работят. Въобще контролът е слабост на всички по веригата. 

Сегашният удар идва броени месеци след онзи, когато се разгоряха парламентарни скандали около финансирането на скъпите лекарства. Тогава ставаше въпрос за източени десетки милиони от банда начело със сириеца с български паспорт Амир Мохамед Ал Хусаини. Докато разследвали престъпната им дейност, властите разкрили схемата за реекспорт на ценните медикаменти, отпускани на тежко болни пациенти с рецепти, покривани от НЗОК. От декември до март две съдебни инстанции отказаха по два пъти да освободят Хусаини от ареста, но миналия месец - тъкмо преди Великден, се намери състав, който да го пусне под домашен арест, за да... се оперира от дискова херния в болница "Св. Анна".

Преди дни съсловието в бели престилки се докачи от оценката на социолога Андрей Райчев, че "лекарите влачат, отвлачват и крадат повече от циганите в тая държава". Райчев сложи едно "не всички", но от лекарския съюз реагираха като ужилени и обявиха, че слага цяла професия и цял етнос под един знаменател. И посъветваха - който има данни за нарушения на закона, да ги предостави в прокуратурата. 

Е, не можем без лекари. И знаем, че не всички крадат. Ама и с това влачене управия няма. То си е просто национална слабост, пък който има данни, да ги носи в съда и прокуратурата.  

 

  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във