Банкеръ Weekly

Коментари

Държавност без граници

S 250 70ab9de2 f23d 44b4 922c 5fb73814006e

Покрай кадровата шетня на служебния кабинет "Герджиков", заслужил прозвището "президентски", една невероятна новина остана незаслужено встрани. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол предала на прокуратурата пълна информация за приватизационните сделки на прехода. Представете си - от самото му начало! Като специално са подбрали сделките по критериите за обществена значимост, публичен интерес и ореол на скандалност. Това поискали хората на Сотир Цацаров, а тези на Емил Караниколов им предали цялата поискана информация.

За онези, които са пропуснали интригата (или са я пуснали като ветрец край ушите си), припомняме че нито прокуратурата, нито приватизационната агенция са се присетили внзезапно за обществения интерес. Причината за такъв чутовен жест от тяхна страна не е в конституционните им и законови правомощия. За чието изпълнение данъкоплатецът им плаща заплатите, бонусите, екстрите. Докато търпи съпътстващите ги доходоносни безобразия. Не, причината е друга и несравнима по важност. Тя се казва Бойко Борисов.

В края на октомври миналата година експремиерът (който тогава беше още премиер) зарадва "мат'риала" с благата вест, че след изборите на МВР и ДАНС ще бъде наредено да извършат проверка на всички сключвани досега приватизационни сделки. Защо трябваше да е след изборите, щом като Борисов е начело на държавата от 2009 г., не стана ясно. Но пък той не скри подбудите си за тази държавническа стъпка тъкмо преди президентските избори - ядосал се, че го сочат за ключов играч в поредната тъмна сделка за "Булгартабак".

"Булгартабак" не е продаден от мен - да кажа на тези, на които са им сведени тези опорни точки. Шефът на Агенцията за приватизация да каже как се направи сделката с посредничеството на "Сити банк", която има опит точно в такива сделки и при наблюдаващ министър Трайков (т.е. кандидатът за президент на десните, но икономически министър в неговия първи кабинет). Всеки от вас като продава, пита ли ме мен? Има надлежен ред, министрите са персонално отговорни. И затова - понеже виждам, че някак си и Конюшните бързо забравиха, и много други неща се забравиха, поинтересувах се малко, има още две години, поне за много от сделките, от абсолютната давност. И затова с МВР, с ДАНС разпоредбите, които ще дам, е да направим ревизия на целия преход - на всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой, кога и какво е продавал и дали това е реалната цена", изля се Борисов пред министрите си тогава.

А ние до ден-днешен се дивим на митичния му катарзис. Изключително впечатлени сме от своевременната проверка на приватизацията - съобразили, че до изтичане на абсолютната давност оставали цели две години. А щом говорят за давност по наказателния закон, значи има престъпления и нужда от наказателно преследване, което се погасява с изтичането й. Представете си сега как ще се справят за две години - първо, трябва да проверят хилядите сделки, после да започнат разследване, след това да внесат делата в съда, който да ги върне по няколко пъти и да ги разгледа на две-три инстанции, които с връщането може да станат пет-шест.

Чудим се също: дали катарзисът на Борисов не е придружен от амнезия? В парламента той увери, че правителството нямало нищо общо с продажбата на "Булгартабак" и не е обсъждал параметрите й. Бившият председател на надзора на Агенцията за приватизация Юлия Ненкова твърдеше обаче, че решението за продажбата на тютюневия холдинг "е съгласувано на най-високо ниво - с премиера Бойко Борисов". После ГЕРБ тури Ненкова начело на Комисията за защита на конкуренцията и тя взе, че следизборно забрави за картела при горивата.

При прокуратурата е налице същият психомоторен дефицит. Първо удари Корпоративна търговска банка, започвайки от манипулирани сигнали за готвено убийство, после остана парализирана и до ден днешен гледа с празен поглед кражбата на активите й. Просто няма нищо за правене, когато Цветан Василев твърди, че "според Пеевски, Борисов, Доган и Сталийски трябвало да получат бонуси за това, че разрешават сделката". Нито пък си струва да бъде установено КОЙ се крие зад "две-три лихтенщайнски кантори", държащи тайната за собствеността на "Булгартабак".

На Емил Караниколов също може да се вярва. Толкова беше убедителен в тезата си за непорочната приватизацията на Дипломатическия клуб в Бояна. Съмненията дошли заради различни тълкувания на закона, а не защото стана ясно КОЙ е купувачът в ченгеджийската сделка. Пък и при отварянето на офертите в залата имало журналисти - как да кажеш, че процедурата е непрозрачна. Проверили всичко и не открили нищо за "кръга Бояна" - така продали куп държавни имоти.

Специално за "Булгартабак" пък Емил Караниколов не знаел "защо това отново се превръща в казус". Проверявали необяснимото затваряне на софийската фабрика, но пак нищо не открили и нямало причини да глобяват офшорния собственик "ВТБ Инвест". Караниколов нямал информация и за подготвяна препродажба на тютюневия холдинг, но признава, че "подобен вариант вече е възможен, тъй като петгодишният срок за забрана на препродажба е изтекъл и собственикът може да бъде сменен".

Та според същия Караниколов приватизационната проверка на прехода обхващала 8 хиляди сделки и обемът на информацията бил "доста сериозен". Те дали всичко, пък прокуратурата да смята давностните срокове и да решава упражняван ли е изобщо следприватизационен контрол. Във всеки случай старите закони за раздържавяването били калпави, а сегашният бил добър, но пък не останало много за раздържавяване. Държавата - също.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във