Банкеръ Weekly

Коментари

Докога ще бъдем баламурници?!

Така. Нека да опишем ситуацията, в която българите се намираме в момента. Първо, ние сме след избори, в очакване на съставяне на правителство. Изходът от тях демократично отразява предпочитанията на онези, които са отишли до урните. Крайният резултат е, че за трети път - макар и с малко над основния си политически опонент-  на политическата сцена пак доминира ГЕРБ.

По този повод бихме могли да припомним афоризма, че глупавите се учат от грешките си, а умните - от грешките на другите. Обаче няма смисъл, защото очевидно умните вече не живеят тук, а някъде другаде, тъй като им писна. Всички останали сме осъдени вовеки веков да правим една и съща грешка. И приличаме на Сизиф - бутаме огромния си товар нагоре по стръмното и тъкмо го добутаме до върха, започваме отначало, до следващите избори. 

Всъщност даже и на Сизиф не приличаме. Макар и да бил човек, все пак той е герой от древногръцкия епос. Сизиф успял да изпързаля няколко от боговете на Олимп и дори да се завърне от царството на Хадес, за което бил и наказан. Ние по-скоро сме като някой египетски скарабей - целият ни живот преминава, докато търкаляме една лайняна топка. На всичко отгоре т.нар. преход, митологизиран с успех от социолози и политолози, доказва, че за нас няма никакво значение кое от нашенските политически божества я е произвел.

У нас повторението не е майка на знанието, а на идиотите. Както правилно отбеляза колегата бат Чаво, тук тяхната майка винаги е бременна. И по тази причина, въпреки мъдростта на римляните, завещали ни освен поговорки и канализацията и водопровода на Адриан-Антоний Пий в Сердика, никога не научаваме урока си. А иронията се състои в това, че властимащите и забогателите по време на митологизирания преход се тъпчат да живеят в Бояна и Драгалевци, където няма и никога няма да има канализация.

В такива условия и при такъв човешки матриял е напълно нормално случващото се с цената на парното и тока. Навсякъде по света хората плащат за това, което потребяват. Само у нас КЕВР ни кара да плащаме за онова, което е тенденция. Например за очаквано покачване на цените на петрола и природния газ или възходящ курс на долара.

И понеже сме баламурници, ни успиват с приказки за някаква си гадна формула, с която руската компания "Газпром" определяла цената на газа. За да се стигне дотам, всички, наред с плевенчани да проклинаме епопеята от 1877 г., защото ако си бяхме останали под турско иго, сигурно днес нямаше да плащаме природен газ с 38 на сто по-скъп.

Столичната общинска "Топлофикация" обаче само чака да чуе за формулата и да ни прасне със сметките за парното, което предвидливо не е спряла в началото на април. При това ще ни вземе парите със задна дата, макар сметките да са прогнозни. И няма смисъл да  говорим за т.нар. изравняване - то оставя в устата ни същия горчив вкус, както липсата на справедливост и възмездие в лоното на Темида.

В случая е много интересно дали ще се повторят събитията от 2013 г., когато хората се вдигнаха на спонтанни протести срещу високите цени на тока и парното. Резултатът от тях бе, че Бойко Борисов хвърли първата си оставка.

Ако всичко това се повтори, ще му бъде за трети път.

Всъщност "проблемът" на България е, че не се намира на Южния полюс. А само там, както е известно, скарабеят не вирее. При липсата на каквато и да е политическа алтернатива, дори Борисов сам да се свали от власт, лайняната топка пак ще ни чака. А с нея всякакви тенденции, формули и приказки за баламурници.

Но така ще е, докато живеем като торни бръмбари, а не поне като Сизифовци...

Facebook logo
Бъдете с нас и във