Банкеръ Weekly

Коментари

Български балони в ООН

Абе, тези във Върховния комисариат по бежанците към ООН, изглежда, си мислят, че ние, българите, ядем доматите с колците! Най-абсурдното е, че този извод се налага заради наш съотечественик, съдейки по името му. Става дума за говорителя на комисариата Даниел Стефанов, който в четвъртък (1 декември) се изцепи, че комисариатът няма нищо против връщането на хора, които са получили отрицателен отговор на молбата си за закрила. Това го рекъл по повод обявената от премиера в оставка Бойко Борисов процедура за връщането на 250-те афганистанци в родината им заради зулумите, които сториха в лагера в Харманли.

Не съм пламенен привърженик на премиера, нито пък обръщам внимание на думите му. Животът ни поднася достатъчно изпитания, за да си късам нервите и заради това. Но в случая с говорителя на комисариата просто съм на страната на Борисов, да ми прости Господ. Защото премиерът в прав текст каза - афганистанците да се върнат в Афганистан.

Нашенецът, докопал се до уютно местенце в ООН, обаче призовава случаят с всеки бежанец да се разглежда индивидуално, а не да се групира по националност. И на всичко отгоре цитира българската конституция, според която всеки човек можело да поиска закрила в България, така че не трябвало да се прави разлика между сирийци, афганистанци, пакистанци, иранци, конгоанци и прочие бежанци. Даже трябвало да се уважава протестът им. 

Питам аз този господин от ООН, който важно цитира конституцията, чул ли е някога, че има Наказателен кодекс, според който нелегалното пресичане на българската граница се наказва със затвор? Защо този български балон не се е поинтересувал - а впрочем това му е пряката работа - колко от въпросните афганистанци в лагера в Харманли са преминали през ГКПП и са поискали официално закрила от нашенските власти? Отговорът го знае даже и Динко, ловецът на бежанци - николко!

Ето заради такива като Стефанов такива организации като ООН и прочие синекурни структури олекват като балони. Те може и да не са такива, но след като се озоват там стефановците, започват да приличат на естрадния отдел на консерваторията. Ако не сте съгласни с този извод, просто проследете скандалната история на бившата еврокомисарка Кристалина Георгиева, тази видна гастроладжийка, която си счупи кръста от финтове - само и само да си уреди животеца - било в ЕК, било в Световната банка.

А като си помисля че искаше да оглави и ООН, направо не ми се мисли какво можеше да се случи!

Facebook logo
Бъдете с нас и във