Банкеръ Weekly

Коментари

1000 лева глоба за снимка на оградата!

Червената Елена Йончева ще се окаже последният разследващ журналист, снимал във филм прословутата ограда по българо-турската граница отблизо. Който  снимал- снимал, кака се ожени! Лично по предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов управляващите депутати приеха промени в Закона за МВР, отнасящи се до статута на оградата. В отсъствието на опозицията мнозинството гласува на второ четене текст, според който всеки, който доближи оградата, ще бъде глобен с 1000 лева.

С поправката се въвежда глоба от 500 до 1000 лв. за този, "който наруши правилата за достъп до стратегическа зона на стратегически обект или до зона, свързана с изпълнението на стратегически дейности от значение за националната сигурност". Както е известно, съоръжението вече беше вкарано в списъка на стратегическите обекти от значение за националната сигурност.

Депутатите приеха също, че временните възпрепятстващи съоръжения влизат в списъка на обектите, които МВР охранява с полицейски органи, включително и със сигнално-охранителна и друга техника.

Логично е да си помислим, че новите мерки ще допринесат за увеличаване на сигурността по границата и ще дадат своя принос в намаляването на незаконния трафик на бежанци през оградата. Защото незаконно преминаващите мигранти са онези, които търсят начини за преодоляване на ограждението и са готови на всичко.

Логиката обаче е друга и може да се роди само в акъла на човек, който навремето е носил куфарчето на главния секретар на МВР Бойко Борисов. Някак абсурдно е да си представим как патрулите от "Гранична полиция" раздават фишове за глоба от 1000 лв. на горките бежанци, които вече са се бръкнали с по няколко хиляди евро за да пресекат България на път за Европа. И да задават онзи познат ни от пътищата въпрос: а сега кво праим?

Не, глобите са за онези, които биха разследвали защо и как каналджиите продължават да действат и се чувстват спокойни, прехвърляйки през оградата стотици бежанци.

И за да е пълен абсурдът, управляващите гласуваха и текст, според който маловажните нарушения край оградата ще бъдат наказвани с глоба от 50 лева. Що не вземат да сложат каса на всяка дупка по оградата, та който мине, да си пусне 50-те лева и да заминава! Щом не снима, значи е маловажно...

То бива идиотия, ама чак такава!?

Facebook logo
Бъдете с нас и във