Банкеръ Weekly

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика, пред в. "БАНКЕРЪ"

"Слънчев бряг" - грозната, уродлива емблема на българския алкохолен туризъм


Проблемът с капсулирането и затварянето на етноса в гетата е бил подценяван.

Истината е, че в България в момента няма работна ръка, има много голямо търсене, но няма предлагане.


 

Г-н Симеонов, това, което се случи в Асеновград преди дни, и протестите на хората, не показва ли, че никакви мерки не са взети, нищо не е направено след Катуница и Гърмен?

- Проблемът е такъв, че не може да се решава на парче или регионално. Трябва да има една обща държавна политика по интегрирането на циганския етнос, тъй като за съжаление от него тръгват тези мащабни проблеми и сблъсъци. 

И защо държавата досега няма някаква реална политика спрямо ромското малцинство, а само приказки и едни милиарди, които потънаха някъде?

- Защо търсим причините само в държавата? Да, държавата си носи своята отговорност. Досега този проблем с капсулирането и затварянето на етноса в гетата е бил подценяван, никой не е обръщал внимание. Просто защото до момента всеки във властта е живял от мандат до мандат, избутвал е мандата на съответния пост и е драпал за успех на следващите избори. Не е тайна, че за много партии те минават през купуване на гласове. И в крайна сметка липсата на каквато и да било отговорност е най-сериозната причина за състоянието на тези междуетнически отношения в България. Но има едно голямо "но".

Аз не мисля, че само политиците и държавата са виновни за това. Нека да не забравяме деструктивната, даже разрушителна роля на редица НПО-та с псевдофункции за защита на граждански права, на цигански или ромски права; хелзинкски комитети и всякакви други паразитни формирования, които фактически съществуват само за да прибират едни пари. Милиарди потънаха по разни декади, европейски и национални програми. Тези организации също носят своята много сериозна вина, защото част от тяхната дейност е да провеждат кампании сред циганското население, с които да го убеждават, че то има своите права, но няма задължения. Това няма как да не даде тези горчиви плодове, които берем като нация и държава сега.

Между другото, вина носят и местните власти, които използват във всяка изборна кампания циганите като депо за гласове в подкрепа на местни кметове, бизнесмени и лица със съмнителни средства, които се борят да се докопат до място в общинския съвет. Начинът, по който го правят, е зле възпитаващ. И в крайна сметка, циганските гласове стават определящи за състава на общинските съвети. Те също са отговорни за всички тези негативни процеси, на които сме свидетели.

Вие отговаряте и за демографската политика като цяло, която е и приоритет на Патриотите. Какви идеи имате за промяна на картината?

- Има няколко основни посоки, в които разработваме стратегия и програма за решаване на демографския проблем. На първо място е насърчаването на отговорната раждаемост, а именно - раждаемостта в семействата, които имат нужното образование, работят и имат ангажимент към обществото за възпитаване на здраво и образовано поколение. Тази раждаемост трябва да се стимулира за сметка на другата, която е продиктувана единствено от социалните помощи за всяко следващо дете и липсата на каквато и да било отговорност по отношение на неговото образование, изхранване и прочее. 

А как смятате да заведете всички деца в училище?

- Чрез съответния контрол върху децата, които са родени, и ЕСГРАОН информацията. Както и обратната информация от училищата - колко деца посещават занятията, колко липсват... С посещения на място, проверки, които да минат и през социалното министерство, с ограничаване на помощите за родители, които не пращат децата си на училище. В решението на НС е заложено създаването на регионални щабове или органи за контрол върху посещаемостта в училище.

Това с раждаемостта е едното направление. Второто е - връщането на българите, които са напуснали България, обратно в пределите на държавата. Това ще става с предварителни ангажираности по отношение на образованието с държавни или целеви стипендии, идващи от браншове или отделни предприятия. А защо не и на такива младежи, които получават висшето си образование в престижни западни университети? На тях също държавата може да им плаща стипендии срещу задължение за работа после в България. С по-голямото и по-широкото участие на бизнеса в подготовката на средни и висши специалисти, и то в профили, от които съответният регион или държавата имат нужда, а не в "престижни" специалности от рода на право, бизнес администрация и международни икономически отношения, които предлагат всички университети и в крайна сметка няма реализация за такива специалисти.

Това е втората група мерки, насочени към младите хора. Там също е и насърчаването на семейства с репродуктивни проблеми с обезпечаването на неограничен брой процедури за стимулирана раждаемост като ин витро и други способи, за които държавата да поеме разходите.

Бяхте споменали и за създаване на възможности да се върнат у нас хора от български произход, които живеят другаде...

- Да, това е третата група мерки за решаване на демографския въпрос - привличане на българите от държави, в които има българска диаспора. Това са  Украйна, Молдова, Македония, Западните покрайнини, бившите републики на Съветския съюз. Това, което успяхме да направим само за два месеца, е да отворим възможността и границите на България за временна трудова заетост за 90 дена по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Хиляди наши сънародници от тези страни вече идват и работят през туристическия сезон в хотелите и ресторантите по Черноморието. Ще работим също за промяна на Закона за българите в чужбина пак в тази посока, така че по-лесно да се получава българско гражданство.

Но тук опираме до ниските доходи у нас. Защо трябва да се привличат работници отвън, вместо на българските работещи да се дават по-високи заплати и те да не бягат в други страни, където им плащат повече?

- Всъщност, Европейският съюз, Европа без граници представлява точно това - отваряне на границите за всеки, който може да намери образование, работа или да живее някъде другаде. Така че всеки сам ще прецени кое е по-изгодно за него. Да отиде в друга държава, да вземе семейството и децата си, да ги подложи на стрес и изпитания да учат чужд език, за да получава няколко пъти по-висока заплата, отколкото в България, но да плаща няколко пъти по-висок наем и по-високи цени за изхранването. Или да се блъска в един апартамент с още три семейства, само за да може като се върне да демонстрира нов автомобил и едно благосъстояние, което по никакъв начин не може да компенсира носталгията и пълноценната реализация.

Имам предвид това, че масово хора с по две висши образования мият чинии или берат ягоди. Не казвам, че няма успешни българи, добре реализирали се в чужбина. Но огромната маса са хора, които винаги с едното око гледат към България и очакват подобрение на икономическото състояние, за да могат незабавно да се върнат. В заключение ще обърна внимание, че в момента по Черноморието не може да се намери главен готвач за сума по-малка от 2500 лева. Извинявайте, но това е много повече, отколкото 2500 евро в Германия, на фона на цените и другите услуги.

Да, но България е най-бедната в ЕС и с най-ниски доходи на населението. Не трябва ли все пак да се вземат някакви спешни мерки, тъй като социалното напрежение расте?

- Отговорът е - не. Когато държавата започне да се меси в бизнеса, се получава нещо като продължение на плановата икономика от социализма. Има свобода на пазара и на работната ръка в България, всеки преценява къде да работи, за каква цена да сключи договор. Тази легенда, която се създава за прекалено ниските доходи, не отговаря на истината. А истината е съвсем друга - в България в момента няма работна ръка, има много голямо търсене, а няма предлагане на работна ръка. С други думи, в България няма безработица. 

Вие сте от Бургас. Защо чак сега разбрахте какво реално се случва в "Слънчев бряг"?

- Не съм ходил в "Слънчев бряг" повече от 15-20 години. И знаете ли, повечето бургазлии въобще не ходят на "Слънчев бряг". Има доста негативна слава този туристически курорт. Вече съм подал сигнали до съответните институции за незаконни постройки, преместваеми обекти с нарушена квадратура, незаконни заведения по плажа. Работим в посока на спиране на алкохолните обиколки - нещо, което е като емблема на "Слънчев бряг". Една грозна, уродлива емблема на българския алкохолен туризъм. Също така, след съвещание с министър Радев и МВР, командировахме допълнително служители на КАТ. Оказа се, че досега КАТ не е влизал в "Слънчев бряг" поради редица нормативни безумия. И затова там са се навъдили и са размножили като хлебарки всякакъв вид незаконни превозни средства като електрически тротинетки, бъгита, голф колички, влакчета и какво ли още не. Полицията в момента продължава да извършва системни проверки и да прави констативни протоколи, а НАП - съответно за затварянето на няколко фирми, които се занимават с такива дейности.

Работим и за ограничаването на шума. Това е третото направление, в което съм си поставил цел да постигнем напредък тази година. Първото беше алкохолните обиколки. Второто са нерегламентираните превозни средства, които създават непрекъснат риск от произшествия. И третото са заведенията, които вдигат прекалено голям шум нощно време

Поведохте ли война срещу братя Домусчиеви за приватизацията на БМФ?

- Ако всички бизнесмени правят такива приватизационни сделки като за БМФ, това обяснява защо думата "приватизация" в България носи негативни асоциации. Това, което е направено с БМФ, без да коментирам приватизаторите, е повече от грабеж. Там са нарязани почти половината кораби. От изискване за 2360 работни места към 2018-а в този момент има 124, става дума за десетократно съкращение на персонал. Там не се изпълняват изискванията за инвестиции във флот. Към миналия месец бяха с 300 млн. по-малко. И не се изпълняват изискванията за военновременен план, които са секретни.

Пита се: от тази приватизация какво всъщност е направено? И най-големият въпрос: какъв беше този Арбитражен съд, който отсъди, че може да се променят на деветата година условията на приватизационния договор в услуга на приватизатора. Но такъв Арбитражен съд към БТПП има и той се е произнесъл. Сега моята цел е да накарам МС да отпусне сумата от 2.4 млн. лв., за да платим таксата и да се обжалва това решение пред Върховния касационен съд. Дай Боже, той да подходи по-отговорно и да отмени решението на Арбитражния съд. Тогава тази промяна в клаузите на приватизационния договор ще отпадне и уважаемите приватизатори след по-малко от една година ще бъдат принудени да платят няколко десетки милиона неустойки на държавата за това, че са нарушили основните изисквания по договора. А защо не и да бъде прекратен приватизационният договор? Аз лично ще работя за това с всичките негативни последици за т. нар. приватизатори и БМФ да бъде върнат на държавата, пък ако трябва да се направи нов договор. Но това е марка, която никой няма право по този начин да употребява за собствените си комерсиални цели.

 

Валери Симеонов е роден на 14 март 1955 г. в Долни чифлик, област Варна. Завършва математическа гимназия в Ямбол с пълно отличие, а след това електроинженерство във ВМЕИ-София. Предприемач, собственик на телевизия СКАТ. Основател и председател на "Национален фронт за спасение на България". Депутат в 43-ото Народно събрание от коалиция Патриотичен фронт, а в 44-ия парламент от "Обединени патриоти".

Facebook logo
Бъдете с нас и във