Банкеръ Weekly

Стефан Августинов, член на изпълнителното бюро на партия "Воля", пред в. "БАНКЕРЪ"

Президентът трябва да назначава антикорупционния орган

 


"Редно е депутатите да са елитът на нацията, не нейното дъно."

""Воля" не търгува с обществени поръчки, с банки, с институции, нито със суджуци."

"Отнемането на имунитети се използва като медийна бухалка - за подронване на нечий авторитет и добро име."


 

Г-н Августинов, с какви амбиции влиза "Воля" в новия парламентарен сезон?

- Амбиция. Колко хубава чуждица. В България е придобила отрицателен нюанс. Щом някой каже "амбиции", съзнанието ни извиква прилагателното "болни". Затова нека не говорим за амбиции, а за желание и цели. "Воля" има желание да спазва предизборните си обещания и, разбира се - спрямо възможностите си, да ги изпълнява, работейки в полза на българския народ. Ние смятаме, че именно това е проблемът на българската политика - щом бъдат избрани на заветните позиции, представителите на тази класа забравят защо са избрани и от кого. Късат връзката с реалностите и започват да живеят в собствен розов свят. Нашето желание е да бъдем прагматични и да вършим полезни неща за хората. Затова си поставяме ясни цели, които преследваме, докато изпълним. И понеже нашите са много, ще изброя само няколко - искаме да реализираме желанието на 2.5 млн. българи за мажоритарна избирателна система и за намаляване на партийните субсидии, както и за отпадане на абсолютния депутатски имунитет според чл. 70 от конституцията. 

Като че ли обаче законопроектът срещу фалшивите новини и за изсветляване на медийната собственост се превръща в акцента Ви за тази есен… Какво предвижда проектът?

- Не. Ние не делим работата си на важна и неважна част. Фалшивите новини са вече световен проблем и ако успеем да изпълним поставените си цели в тази посока, ще сме щастливи. Но това не значи, че няма да искаме да бъде приет например законопроектът ни за промяна на Закона за българското гражданство. Едното е важно за една част от българите, другото засяга друга. Всяко наше действие е значимо само по себе си и ние ще влагаме усилия във всяко едно. Но понеже питате за фалшивите новини, ще разясня какво е нашето предложение. "Воля" иска да създаде доброволен регистър на опериращите онлайн сайтове, които - под една или друга форма, създават информационно съдържание (по-просто казано - новини, анализи, мнения и т.н.). Тази практика съществува при книгите, при вестниците. При новите тенденции - защо да я няма и за интернет пространството? Регистърът ще бъде към СЕМ, според нашия проект, и ще се занимава само и единствено със събирането и публикуването на информация за съответната медия и профила й - собственик, издател, главен редактор, адрес, контакти и т.н. Този регистър няма да определя коя новина е фалшива и коя не, нито ще следи съдържанието. Опазил ни Господ от подобна цензура. Но ако регистрираните медии допуснат фалшива информация, вече има елементарно място, откъдето да се знае кой носи отговорност за това. За останалото има съд, прокуратура... Оттам насетне - който не се впише в регистъра и не предостави информация за себе си и не постави знака на регистъра на сайта си, очевидно има какво да крие и от кого. Тогава нека читателите да преценяват сами дали може да му се вярва. Ще дам простичък пример - помните ли как редовно консумирахме сирене с палмово масло? След въвеждането на стандартизацията този бизнес се сви до минимум. Защото хората вече знаят , че им се пробутват "ментета". Това е и нашата цел - да могат да се различат фалшивите новини.  

Обещавате също така  да спрете караниците от парламентарната трибуна между управляващи и опозиция и да изведете на преден план реалните проблеми на малкия и средния бизнес.  Това не е ли популизъм?

- Ние няма как да спрем караниците, защото нямаме власт над колегите. "Воля" се опитва да вкара прагматичния тон и конструктивния диалог в говоренето от парламентарната трибуна. Но, вижте, ако някой е профан и не знае защо е влязъл в парламента, ние няма как да му обясним. Депутатите трябва да са елитът на нацията, не нейното дъно. За "Воля" е важно да се работи. Качествено, с мисъл, с перспектива и, най-важното - в полза на хората, а не в полза на частния интерес на близките до властта. Правила. Законност. Това са все думички, чието значение се размива в българската политика и обществения живот. Българите вече не вярват на нито една институция. И с право. Необходимо е да променим това.

Лидерска партия ли е "Воля"? Знаете обвиненията към Вас, че сте по-скоро бизнес формирование. Успяхте ли да се еманципирате от този образ?

- Има няколко гледни точки. Ако приемем факта, че Веселин Марешки има последната дума за всяко действие на "Воля" - тогава сме лидерска партия. Но аз не знам партия или друга организация, която да не следва своя лидер. Ако се разгледа внимателно дейността на "Воля", ще се види ясно, че всеки от депутатите ни е извършил определено количество работа. Ако си спомняте отчета ни, нашият коефициент на ефективност е 67 процента. При нас няма игри, няма борба за власт, няма лежерност. Ние знаем защо сме в парламента, какво имаме да свършим и гоним целите си без офлянкване. Простете за битовизма. Веселин Марешки доказа, че е далновиден и подреди листите си така, че основните фигури на партията да влязат в парламента. Ядрото на "Воля" са хората, на които той има най-голямо доверие. Колкото до това бизнес партия ли сме - по-скоро не. Не търгуваме с обществени поръчки, с банки, с институции. Нито със суджуци.

Няма как да отминем въпроса за отнетите имунитети на ваши депутати. Веселин Марешки обяви, че това е форма на политически натиск. Продължавате ли да поддържате тази теза?

- Ще цитирам единия от депутатите с отнет имунитет - Пламен Христов: "Депутатският имунитет е абсолютно ненужен. Искат ти го - даваш го. Не го даваш - взимат ти го". Абсолютният депутатски имунитет е безсмислен. Ако извършиш тежко престъпление, ще ти го отнемат. В момента тази институция се използва единствено като медийна бухалка - за подронване на нечий авторитет и доброто име. Какъвто е и случаят с депутатите на "Воля". Кухите пиар акции са основният проблем на държавата и властимащите в нея. Гръмки приказки без покритие. Но може да проверите - май "Воля" е единствената малка партия в последните няколко парламента, която издържа на натиска и не се разкъса.  

В края на миналия сезон се похвалихте, че сте най-активната група в парламента – 12 депутати, но с  8 законопроекта, една поправка преди второ четене на закон, поправка в конституцията и организирани две кръгли маси. Колко от предложенията ви обаче бяха приети и станаха факт? Доколко ефективни бяхте? Колко ефективни ще бъдете?

- Аз съм инженер. И спортен деятел. И в единия, и в другия случай цял живот са ме учили да "чета" статистика и числа. Шестдесет и седем процента ефективност ми се струва добър показател. Следващите са с около 30, ако не ме лъже паметта. Осем законопроекта, и то не за промяна на някоя запетайка, а вижте какви - мажоритарен вот, депутатски имунитети, партийни субсидии, "мълчаливо съгласие" и намаляване на държавни такси, ограничаване на властта на частните съдебни изпълнители, облекчаване на плащанията за глоби на пътя, запазване на висок лимит за кешови разплащания, облекчаване на режима за получаване на български паспорти и т.н. Все ключови идеи, написани за защита на интереса на гражданите. Възниква обаче въпросът - защо някои от тези предложения не се разглеждат дори на комисия, камо ли в залата? На кого пречат? Кой го е страх да ги поднесе за гласуване?  

Кой от двата проекта на антикорупционни закони ще подкрепите и с какви аргументи?

- Антикорупционният закон е доста сложна материя и, за съжаление, не е моя тема. Но тъй като всички сме наясно с последствията, които може да има един такъв норматив - се старая да се запозная внимателно. "Воля" има няколко ясни позиции по темата към момента. Първо, няма как антикорупционният орган да се назначава от Народното събрание или да е под контрола на Министерския съвет и да е независим. Редно е президентът да го назначава, за да се запази възможността за контрол. Второ, не може да се създава още един инструмент, даващ неограничена власт за репресии. Единият от проектите дава огромна власт на главния прокурор и на практика е инструмент за държане в страх на кметове, администрация... За "Воля" е изключително важно да има справедлив и работещ закон, който да има смисъл и да дава възможност действително да извадим България от блатото на корупцията.

Казахте, че ще имате свои предложения за Бюджет 2018...

- Многократно сме заявявали, че ще подкрепим работещи предложения - независимо дали от ляво или от дясната част на залата. Отсега едва ли е възможно да ви кажа дали ще сме "за" или "против" годишния бюджет на държавата. Със сигурност няма да сме безгласни при обсъждането му и ще имаме и собствени идеи. За нас е важно при крайното му приемане той да е работещ и смислен.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

 

Стефан Августинов е роден на 5 август 1976-а в София. Инженер по микроелектроника и телекомуникации. Магистър по пиар, журналистика и реклама. Един от малкото специалисти у нас по "Спортна функционалност на зали и съоръжения". Развива частен бизнес в тази сфера. Организирал е различни спортни прояви. Съавтор е на кампанията за Референдум 2016. Бил е ръководител на предизборния щаб на президентската кампания на Веселин Марешки. Създател е и първи издател на вестник за българите във Великобритания "Бг Бен".

Facebook logo
Бъдете с нас и във